Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru: bh. rukometaši sa puno optimizma čekaju meč sa Iranom

0
83

Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru otvoreno je sinoć, a rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će svoj prvi istorijski susret na Svjetskom prvenstvu odigrati danas protiv selekcije Irana u grandioznoj višenamjenskoj dvorani u gradu Lusail, udaljenom sjeverno od Dohe dvadesetak kilometara.

Od dolaska u Katar, 04. januara, Zmajevi su imali precizan program rada tokom kojeg su izabranici Dragana Markovića odigrali tri utakmicu, a za selektora je najvažnije da su svi igrači zdravi, tako je najveća nacionalna briga Nikola Prce sigurno spreman za premijerni nastup Zmajeva protiv reprezentacije Irana na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Selektor Dragan Marković je istakao da se sve odvija povoljno i da se nije nadao tako brzom Prceovom oporavku nakon teške povrede skočnog zgloba, koja se prelamala između operacije ili dugotrajne rehabilitacije.

Srećom preovladala je sjajna procjena doktora reprezentacije Edina Buljugića da je ovako bolje, i za Nikolu Prcea i za reprezentaciju. Da je sve potaman pokazao je Nikola Prce na posljednjoj provjeri protiv Portugala, završena je 22:22, a Prce je u svom povratku u igru postigao dva gola.

– Igramo sa Iranom i to moramo dobiti, ali treba znati da su ove utakmice sigurno najteže, pogotovo na otvaranju Svjetskog prvenstva. Znamo da je veliki pritisak na nama, ali kvalitetniji smo i mislim da ne bi trebalo biti problema, dok je druga utakmica sa Austrijom ključna za nas. Oni su ekipa koju je, po meni, najrealnije da dobijemo u našoj grupi i mislim da nam oni najviše leže – više nego Hrvatska, Makedonija i Tunis. Kada bismo krenuli sa dvije pobjede, mislim da bi u nastavak ušli totalno rasterećeno, a onda bi možda mogli još nekoga iznenaditi – rekao je Nikola Prce.

Sa njim u igri Zmajevi bi trebali da vrate onu ubojitost, koju je BiH imala u ključnim susretima sa Islandom, tako da će neka pripremljena iznenađenja za bh. napad biti malo rasterećena u prvim utakmicama.

-Utakmica sa Iranom jedna je od istorijskih za nas kao prva utakmica na Svjetskom prvenstvu. Želimo da ostavimo dobar utisak na početku, ali znamo da imamo još puno posla do ostvarenja cilja. Naša grupa je izuzetno teška i naš plasman u drugi krug biće jedna vrsta senzacije, ali mi nismo došli da budemo prolaznici i želimo ostvariti korak naprijed – kazao je selektor Marković u hotelu gdje su smještene reprezentacije.

Atmosfera pred istorijski nastup reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu u Kataru posebno raduje obzirom da je bilo velikih problema sa povredama nakon završetka kvalifikacija.

Rukometnim Zmajevima ova utakmica otvara novu stranicu u istoriji bosanskohercegovačkog sporta.

Nakon utakmice sa Austrijom, za nedjelju je planiran slobodan dan za reprezentativce BiH, a u ponedjeljak, 19. januara na programu je meč sa reprezentacijom Makedonije u dvorani „Ali Bin Hamad Al Attiya Arena“ u Dohi.

Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu za rukometaše nastupiti će 24 reprezentacije, od kojih su četiri nacionalna tima iz bivše države, Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bosna i Hercegovina, i kako reče legendarni Abaz Arslanagić „ovo pokazuje da se kod nas igra najkvalitetniji rukomet na svijetu“.

Reprezentacija Slovenije nastupa u „Grupi A“, gdje za protivnike ima Španiju, Katar, Bjelorusiju, Brazil i Čile, a „Grupu B“ sačinjavaju Hrvatska, Makedonija, BiH, Austrija, Tunis i Iran.

Zanimljivo je da 19 od 24 reprezentacije su svoje učešće izborile kroz kvalifikacije, dok su se domaćin Katar i aktuelni prvak svijeta Španija plasirali direktno, Njemačka je dobila pozivnicu za učešće, a nakon što su od takmičenja odustali Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati pozivnice su dobili Island i Saudijska Arabija. 

Podržimo naše Zmajeve uz direktan prijenos na BHT1 od 12:50 sati.

 

 

izvor:bhrt