Svih 13 osoba negativno na koronavirus u Bugojnu koji su bili u kontaktu sa novozaraženima

0
139

 

S ciljem praćenja pojave i širenja zaraze novim koronavirusom, Dom zdravlja Bugojno je u protekla 24 sata na testiranje u KCUS poslao uzorke uzete od trinaest osoba. Svi testirani su negativni na novi koronavirus. Testirane osobe su bile u kontaktu sa novozaraženim, kojima je jučer potvrđeno infekcija koronavirusom.

Do sada su novim koronavirusom zaražene tri osobe s područja naše općine, i oni se nalaze pod stalnim nadzorom našeg medicinskog tima. Takođe, pod stalnim su nadzorom i sve osobe koje se nalaze u samoizolaciji.

Higijensko epidemiološka služba je aktivno na terenu, vrši epidemiološka izviđanja,dezinfekciju i druge propisane mjere i procedure na otkrivanju kontakata i suzbijanju širenja zaraze koronavirusom. U narednom periodu bit će proveden povećan broj testiranja.Testiranju će biti podvrgnuti svi koji su bili u kontaktu s osobama kod kojih je potvrđena infekcija , kao i oni kod kojih postoji indicija na zarazu koronavirusom.

Sve aktivnosti na praćenju i suzbijanju širenja infekcije koronavirusom provode se u saradnji sa prof.dr Seadom Karakašom, direktorom Zavoda za javno zdravstvo SBK-a.

Apelujemo na stanovništvo da se pridržava svih izdatih naredbi i upustava, provodi mjere zaštite i u slučaju sumnje na infekciju koronavirusom da kontaktiraju našu zdravstvenu ustanovu i slijede upustva naših ljekara.

Kontakt telefoni:
030 251 175
030 509 412 do 20 h

BugojnoDanas