Švicarski mediji: Uli Forte kandidat za selektora Zmajeva

0
31
Zurich's Italian head coach Uli Forte looks on prior to the UEFA Europa League group L football match beetween FC Zurich and Osmanlispor on September 29, 2016 at Stadion Letzigrund in Zurich. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)

Švicarski Blick objavio je razgovor s bivšim trenerom Young Boysa, Zuricha i Grasshoppera – Ulijem Forteom koji je istaknuo kako je dobio poziv da bude selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Forte koji je početkom februara 2020. godine dobio otkaz u redovima Grasshoppera ističe kako je u međuvremenu imao nekoliko ponuda, a prema njegovima riječima jedna od njih je i za mjesto selektora Zmajeva.

“Bilo je ponuda iz Dubaija, Saudijske Arabije i Egipta. Bio je i jedan zanimljiv upit – za nacionalnog trenera Bosne i Hercegovine”, rekao je Forte, piše Blick.

Ostaje pitanje ko je kontaktirao Fortea i da li je on uopće kandidat za klupu Zmajeva. Podsjetimo reprezentacija Bosne i Hercegovine još uvijek je bez selektora. Posljednja sjednica Izvršnog odbora je prekinuta i još uvijek se ne zna kada će biti nastavljena. Na njoj bi se članovi krovne kuće bh. fudbala trebali izjasniti o imenu nasljednika Dušana Bajevića.

Stručna komisija koju su činili Emir Spahić i Zvjezdan Misimović predložila je Ivayla Peteva i Sergeja Barbareza. Potom je komisija za izbor selektora koju čine članovi Izvršnog odbora – Elvedin Begić, Milorad Sofrenić, Ivan Beus, Vico Zeljković i Irfan Durić s omjerom 4:0 (Begić nije prisustvovao sjednici) odlučila da na Izvršnom odboru predloži Peteva za selektora.

Međutim do glasanja na sjednici nije došlo, a da bi selektor bio izabran potrebno je da za njega glasa 11 od 15 članova IO NS BiH, a pritom se, kako je to propisano novim statutom NS BiH, mora zadovoljiti nacionalni ključ, odnosno novi selektor treba dobiti podršku barem jednog člana FS RS, jednog člana kantonalnih i jednog člana županijskih nogometnih saveza.

Sjednica Izvršnog odbora trebala bi biti nastavljena naredne sedmice.

N1