Svečano otvorenje ” 510. Dana Ajvatovice” danas u Pruscu

0
319

 

Ovogodišnji ” 510. Dani Ajvatovice”, počinju večeras sa Musalle u Pruscu, svečanim otvorenjem manifestacije. Učesnici su hor: “En-Nahl” Zenica, Vokalni ansambl ” Bugojno” , a voditeljica je mr. Đenana Bajraktarević.

Moto ovogodišnje Ajvatovice je „  Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi “. 

U Danima Ajvatovice  koji će trajati od 19. do 30. juna 2020. godine planirano je organiziranje promocije knjiga, izložbe slika i fotografija, zanimljivih tematskih javnih tribina i okruglih stolova, kao i promocija dokumentarnog filma o Ajvatovici, te niz sportskih sadržaja .Programski sadržaji „510. Dana Ajvatovice“, obogaćeni su i koncertom Sarajevske filharmonije. Posljednja dva dana manifestacije u znaku su tradicionalne povorke konjanika, te završetka manifestacije, koja je planirana za nedjelju, 28. juna 2020. godine na platou Ajvatovice.

„ Kako je proglešena pandemija koronoavirusa, bili smo u dilemi dali organizirati Ajvatovicu, kako i u kojem obomu. Nakon konsultacija sa nadležnim i glavnim kantonalnim epidemilogom, rečeno nam je da možemo organizirati manifestaciju Ajvatovica, uz poštivanje zaštitnih mjera, smanjenje programskih sadržaja, smanjenje učesnika, shodno propisanim mjerama“ – istako je dr. Ahmed ef. Adilović predsjednik Organizacionog odbora „510. Dana Ajvatovice“, na jučerašnjoj press konferenciji.