Svečano otvorene prostorije Udruženja građana za promociju i zaštitu životinja i sportskih igara “Karaulski konjanik”

Svečanim presjecanjem vrpce u nedjelju su u Karauli otvorene  prostorije Udruženja građana za promociju i zaštitu životinja i sportskih igara “Karaulski konjanik”. Prosotorije su otvorili premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo i Senad Pajić, predsjednik Udruženja, koji su se predhodno obratili brojnim gostima.

Više od pet stoljeća duga je tradicija uzgoja konja i odlazaka konjanika iz Karaule put Ajavatovice. Uvijek je to najbrojnija, najkićenija i duhu tradicije opremljena povorka konjanika. Konjanici iz Karaule posjećuju i druge manifestacije. Kako bi ovu svijetlu tradiciju nastavili, unaprijedili svoje djelovanje vrijedni Karaulci su početkom ove godine pokrenuli aktivnost da naprave i registruju  Udruženja građana za promociju i zaštitu životinja i sportskih igara “Karaulski konjanik”. Početkom ove godine Udurženje je registrovano, a danas je dobilo i svoje prostorije.

Na početku svečanosti, na opće oduševljenje prisutnih,  prodefilovala je povorka konjanika. Brojnim gostima na svečanom otvorenju obratili su Senad Pajić, predsjednik Udruženja, Senad Mrkonja, predsjednik Džematskog odbora Karaula, Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona, te Rešad Lendo, sekretar Travničkog muftijstva i izaslanik travničkog muftije koji je nakon obraćanja proučio dovu.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print