Svečano otvorena Sportska dvorana u Gornjem Vakufu – Uskoplju

0
98

U Gornjem Vakufu –Uskoplju danas je svečano otvorena novoizgrađena Sportska dvorana, kapaciteta 1.175 sjedećih mjesta. Ovim je završen jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u toj općini, vrijedan oko 2.100.000 KM.

Svečanoj manifestaciji otvorenja dvorane prisustvovao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, čelnici Vlade SBK-a na čelu sa premijerom Tahirom Lendom,  ambasador Turske NJ.E. Haldun Koč, direktor TIKA-e za Balkan i jugoistočnu Evropu Mahmut Čevik, gosti iz općine Sandžaktepe na čelu sa načelnikom Ismailom Erdem i turskim orkestrom, načelnici općina u SBK i mnogi drugi.

Presijecanjem vrpce, Sportsku dvoranu svečano je otvorio načelnik Općine Gornji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević i načelnik Općine Sandžaktepe Ismail Erdem te predsjedavajući Vijeća ministara u BiH Denis Zvizdić. Najveću pomoć za završetak sportske dvorane pružila je Općina Sandžaktepe.

 “Ovo je historijski dan za našu općinu, dan kada smo svi sretni i radosni, a posebno naši sportisti i sportski radnici jer je Gornji Vakuf – Uskoplje konačno dobio prelijepu, modernu sportsku dvoranu. Izgradnja ove dvorane počela je u ljeto 2009.godine i ovo je jedan od najvažnijih projekata naše općine u posljednjih 30.godina. Upravo te godine je potpisana saradnja sa općinom Sandžaktepe, najmlađom Turskom općinom, koja je uveliko pomogla izgradnju dvorane. Hvala im u ime svih građana općine Gornji Vakuf – Uskoplje”, riječi su kojima se prepunoj dvorani sugrađana, gostiju i zvanica obrati Sead Čaušević, načelnik općine Gornji Vakuf – Uskoplje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istakao je važnost gradnje ovakvih objekata u svim općinama širom Bosne i Hercegovine

“Izgradnja ovakve dvorane za lokalnu zajednicu predstavlja važan trenutak, jer će značajno unaprijediti čitav spektar sportskih, društvenih i svih drugih aktivnosti na nivou općine Gornji Vakuf – Uskoplje. Istovremeno, svjedočili smo još jednom u nizu projekata u koji su bh. institucije uspjele implementirati značajnu finansijsku pomoć. Svakako, uz pomoć TIKA-e, jedne od najaktivnijih agencija koja je u zadnjih 15-ak godina uspjela realizirati stotine važnih projekata za građane BiH. Zbog toga se još jednom želim zahvaliti Republici Turskoj koja je prijatelj naše BiH, što u posljednjih  nekoliko decenija i pokazuju”.  

Gradnja Sportske dvorane počela je 2009., na površini od 3.000 kvadratnih metara. Uz salu za odigravanje utakmica i druge sportske aktivnosti objekt ima, između ostalog, šest savremeno opremljenih svlačionica za igrače i sudije. Na svečanosti otvorenja dvorane učestvovale su članice mažoret kluba “Uskopljanke”, članovi M.R.K. “Sloga”, HNK. “Sloga”, ŽRK “Sloga” KK “Sloga”, KK “Uskopljak”, članovi kluba sjedeće odbojka “Sloga” te Vokalni ansambl “Bugojno”.