Svečano otvaranje 31. ljetnih olimpijskih igara u Rio de Janeiru

0
55

Trideset prve ljetne olimpijske igre svečano će biti otvorene danas u brazilskom Rio de Janeiru. Zvanična manifestacija otvaranja OI u Riju prvi put bit će održana na stadionu koji nije atletski. Ceremonija će biti organizovana na čuvenom stadionu Maracana, svjetskom nogometnom hramu, koji ima kapacitet od 90.000 mjesta.

Bit će to prve olimpijske igre u Južnoj Americi na kojima će nastupiti 10.500 sportista uz još 7.450 pratećih osoba iz 205 zemalja. Tokom 16 dana olimpijade (od 5. do 21. augusta) najbolji sportisti svijeta će se za odličja boriti u 33 sporta – atletika, badminton, biciklizam, boks, daljinsko plivanje, dizanje utega, gimnastika, golf, hokej, hrvanje, jedrenje, judo, kajak/kanu, konjički sport, košarka, mačevanje, moderni petoboj, nogomet, odbojka, odbojka na pijesku, plivanje, ragbi, rukomet, sinhronizirano plivanje, skokovi u vodu, stolni tenis, streličarstvo, streljaštvo, taekwondo, tenis, triatlon, vaterpolo i veslanje.

Ukupno će biti podijeljeno 306 kompleta medalja. Na programu OI su dva nova sporta – golf, nakon 112 godina, i ragbi sedam.

Sportisti će se u Brazilu takmičiti na 34 lokacije u Rio de Janeiru, kao i na pet terena van tog grada – u Salvadoru, Braziliji, Manausu i Belo Horizonteu.

Najbrojnije su delegacije SAD-a s 560, Brazila sa 477, Njemačke sa 432 i Australije sa 428 sportista. Brojku od 400 sportista prelaze i kineska i francuska delegacija, a s više od 300 sportista doputovali su nacionalni olimpijski timovi Velike Britanije, Japana, Kanade, Španije i Italije. Otočnu državu Tuvalu predstavljat će svega jedan sportaš, i to u utrci na 100 metara, dok će po dva sportaša nastupiti za nacionalne olimpijske komitete Somalije, Butana, Čada, Dominike, Ekvatorijalne Gvineje, Liberije, Mauritanije, Naura i Svazija.

Prvi put na olimpijskim igrama će učestvovati Kosovo i Južni Sudan.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati najbrojnija delegacija od nezavisnosti, sa 11 sportista – Amel Tuka, koji će nositi zastavu BiH na ceremoniji otvaranja, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani (atletika), Damir Džumhur, Mirza Bašić (tenis), Larisa Cerić (judo), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje).

Uz njihove trenere, članove predsjedništva Olimpijskog komiteta BiH, te šefa misije i zamjenika šefa misije, bh. delegacija će brojati ukupno 27 osoba.

Od naših predstavnika prve će već u subotu nastupiti streljačica Tatjana Đekanović i plivačica Amina Kajtaz.

 

Učesnici OI će biti smješteni u Olimpijskom selu koje se sastoji od 31 novoizgrađene stambene zgrade sa više od 3.600 aparmana. Selo se prostire na površini od 185 hektara i smešteno je u elitnom kraju grada, Barra da Tijuca, dugo je 1,5 kilometar, a na njegovoj izgradnji radilo je oko 18.000 radnika. U sklopu Olimpijskog sela delegacijama su na raspolaganju biciklističke staze, sprave za vježbanje na otvorenom, ogromna teretana te restoran koji se prostire na 27.000 kvadratnih metara. Može primiti 5.000 osoba istodobno a u njemu se dnevno posluži 60.000 obroka. Osim sportista i pratećih osoba, u Selu se zadržava i 13.000 volontera i raznih djelatnika.

Organizacija OI u Riju koštala je 37,6 milijardi reala, odnosno 8,6 milijardi eura. Oko 5,5 milijardi eura potrošeno je na infrastrukturu, 1,5 milijardi eura na sportske terene, a 1,6 milijardi eura za operativne troškove.

U organizaciji Igara učestvuje više od 45.000 volentera i 93.000 zaposlenih, od čega 85.000 će biti angažovano po potrebi na samo nekoliko sati.

Zvanična maskota Igara je Vinicus, žuta životinja, koja predstavlja spoj mačke, ptice i majmuna. Ime je dobila po poznatom brazilskom muzičaru Viniciusu de Moraesu. Maskota predstavlja različitost brazilske kulture i ljudi koji žive u toj zemlji, njihovu radost i način življenja.

Prva takmičenja u Riju počinju već danas utakmicama na ženskog olimpijskom nogometnom turniru u kojim se sastaju Švedska – Južna Afrika i Brazil – Kina (E-grupa), te Australija – Kanada (F-grupa).