Svečana dodjela certifikata “Vrtići – prijatelji zdrave ishrane”

0
164

Svečana dodjela certifikata “Vrtići – prijatelji zdrave ishrane” predškolskim ustanovama iz Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog, Posavskog i Kantona 10, koji su učestvovali u drugoj fazi programa “Zdravo jedi, zdravo rasti”.

Deset vrtića iz deset kantona imaju čast biti nosioci ove prestižne titule, a jedan od njih je i JU Dječiji vrtić Donji Vakuf.

Otvaranje kutaka za dojenje, vrtovi u okviru vrtića, unaprijeđeni jelovnici, izložbe likovnih radova, slike od žitarica, kreativne piramide ishrane, izrada ekoloških jelki, pozitivne i poticajne poruke na zidovima, zabrana pušenja, kvalitetnije, standardizirano praćenje rasta i razvoja djece, intenzivnija saradnja sa medicinskim službama, posjete pedijatara i stomatologa, odvojeni mokri čvorovi za dječake i djevojčice, više fizičke aktivnosti, edukacija za roditelje o zdravoj ishrani, praktične vježbe kuhanja, pisana prehrambena vrtićka politika – samo su neki od pozitivnih pomaka u okviru ovog programa.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke koordinira provedbom Programa, u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Federalnim zavodom za javno zdravstvo, Udruženjem kuhara BiH i UNICEF-om BiH.