Sutra nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine SBK

0
80

Za sutra je zakazan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona na kojem bi trebala biti donesena odluka o uspostavljanju Kolegija Skupštine SBK, te odluke o formiranju stalnih i povremenih radnih tijela.

U prvom dijelu konstituirajuće sjednice, koji je održan 23. novembra, novoizabranim zastupnicima uručeni su certifikati, te uslijedilo polaganje svečane zakletve. Formirani su klubovi zastupnika konstitutivnih naroda.

Prilikom glasanja za predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg, Josip Kvasina (HDZ BiH) je dobio 28 glasova, Muharem Grabus (SDA) 28 i Ljubinka Atanasijević (SDP) 30 glasova.

Za predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je Amer Mrako, dosadašnji ministar u Vladi SBK, Ilija Nakić za predsjednika Kluba Hrvata, te Ljubinka Atanasijević za predsjednicu Kluba Srba.

Prema rezultatima oktobarskih općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK, SDA ima deset, kao i HDZ BiH i stranke HNS-a, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj saradnji s Kantonalnim odborom HDZ-a 1990. Pet mandata pripalo je SDP-u BiH, po dva DF-u i SBB-u, dok će jednog zastupnika, u idućem četverogodišnjem sazivu Skupštine SBK, imati Nezavisni blok.

Jedna zastupnica čini Klub Srba, 11 zastupnika Klub Hrvata, dok je u Klubu Bošnjaka 18 zastupnika.

avaz.ba