Sutra 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Jezeru

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce pod nazivom “Spomen njima, po(r)uka nama”. Ova važna manifestacija ima za cilj prisjećanje na stradanje 34 Bošnjaka Jezera, Ljoljića i Čerkazovića, koje se dogodilo prije 29 godina. Tog kobnog 2./3. juna 1992. godine, žene, djeca, starci pa čak i cijele porodice su izgubile život.

Organizatori su pripremili tradicionalnu manifestaciju koja će se održati na lokaciji Jezeru kod Jajca. Središnji događaj će biti obilježavanje 31 godišnjice stradanja, a sve će započeti simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu u 12 sati. Nakon toga, bit će održano učenje fatihe i prigodni program u Carskoj ili Sultan Bajazidovoj džamiji u Jezeru poslije podne-namaza.

Od pedeset i sedam jezeračkih žrtava, sedmero su bila djeca – jedna djevojčica i šest dječaka. Jedan dječak je izveden na strijeljanje, ali je uspio preživjeti. Za 18 mještana Jezera još uvijek traje potraga.

Međutim, iako je u ovom zločinu sudjelovalo jedanaest počinitelja, samo četvorica su osuđena (Zoran, sin Branka, Marić; Mirko, sin Mile, Pekez; Mirko, sin Špire, Pekez i Milorad, sin Ljupka, Savić). Ostali sudionici zločina poznati su pravosuđu Bosne i Hercegovine, ali organizator zločina Jovo Jandrić nije dostupan pravosudnim organima i nalazi se pod zaštitom srbijanskog državljanstva, što ga čini izuzetnim izručenju.

Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, pokazuje da nitko nije odgovarao po komandnoj dužnosti za zločine počinjene tih dana.

Traže pravdu

Porodice žrtava ovog strašnog zločina traže pravdu i kažnjavanje zločinaca, ali također ističu važnost pronalaska preostalih posmrtnih ostataka svojih najmilijih. Njihova borba za istinu i pravdu ne jenjava, a manifestacija “Spomen njima, po(r)uka nama” pruža priliku da se ova važna tema ponovno istakne i skrene pažnja na nedovršenu pravdu.

Manifestacija će okupiti ljude iz različitih dijelova regije koji podržavaju borbu za istinu i pravdu. Uz prisustvo porodica stradalih, očekuje se da će se pridružiti i predstavnici civilnog društva, vjerski lideri, političari i aktivisti. Njihov zajednički cilj je da se održi sjećanje na žrtve i da se pritiskom na pravosudne institucije potakne daljnja istraga i procesuiranje odgovornih za zločin.

Pored simboličnog bacanja cvijeća u rijeku Plivu, učenja fatihe i prigodnog programa u džamiji, očekuje se da će manifestacija biti mjesto za razmjenu iskustava i priča porodica žrtava. Također će se naglasiti važnost podrške i solidarnosti među zajednicama kako bi se izgradilo društvo temeljeno na pravdi i poštovanju.

Porodice ubijenih ne samo da traže pronalazak posmrtnih ostataka svojih najmilijih, već se bore i za pravdu. Oni vjeruju da će istina izaći na vidjelo i da će odgovorni za ove zločine biti privedeni pred lice pravde. Njihova borba i upornost su izvor inspiracije za mnoge druge koji se suočavaju s istim izazovima u traženju pravde za svoje najmilije.

Manifestacija “Spomen njima, po(r)uka nama” u Jajcu koju organizuje Medžlis Islamske zjednice Jajce ima veliki značaj u očuvanju sjećanja na žrtve i istovremeno podizanju svijesti o važnosti pravde u društvu. Ovaj događaj služi kao podsjetnik da se zločini ne smiju zaboraviti i da je odgovornost svih nas da se suprotstavimo nepravdi i podržimo žrtve.

Cvijet sjećanja

Bijela ruža ili cvijet “Sjećanja” postao je neslužbeni simbol u znak sjećanja na žrtve genocida koji se dogodio na području općine Jezero, a osmislila ga je Amela Iskrić-Hadžić diplomirani inžinjer arhitekture.  Upravo nošenjem ovog jezeračkog cvijeta želi se poslati poruka širom Bosne i Hercegovine da se genocid neće zaboraviti.

Niz manifestacija

U sklopu ove manifestacije, osim Jezera dove šehidia proučene u Cvitoviću, Pšeniku, dok će dana dđuna-namaz biti urpilićena i Kokićima.

Za nedjelju je planiran centralni šehidski mevlud u Medžlisu Islamske zajednice Jajce u džamiji Esme sultanije

U toku godine na području jajačkog Medžlisa održi se i 13 šehidskih mevluda, koji su prilika da se osvježe sjećanja na najbolje sinove BiH kao i na civilne žrtve rata. S ovim aktivnostima MIZ Jajce želi da oživi kulturu sjećanja, probudi kolektivnu svijesti kao i memorizacija kulture.

Osim toga Medžlis Islamske zajednice Jajce izdao dvije knjige na temu o ratnim dešavanjima, a to su „Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova, 1992-1995” i „Vječna pouka – monografija šehida i poginulih boraca Jajce 1992-1995”.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print