Sutlija – ukusno, lagano i zdravo tradicionalno bh. jelo

Sutlija je tradicionalno bosanskohercegovačko jelo s rižom.

Naročito je dobra ako je dodatno obogatite nekim neodoljivim okusima kao što su bademi, orasi ili naribana čokolada.

U tom slučaju djeca će je pojesti za tili čas. Večerašnji iftar možete zasladiti baš sutlijom.

Sastojci:

  • 0,75 l mlijeka
  • 2 šoljice riže
  • 7 kašika šećera
  • 1 kesica vanilijinog šećera
  • 1 kašičica vanilijinog ekstrakta
  • 2 kašike namjenskog brašna
    1/2 šoljice vode
  • malo čokolade
  • prstohvat cimeta
  • malo šlaga
  • 1/2 banane

Priprema:

Prokuhajte dvije šoljice riže u šerpi s dosta vode. Nakon što istresete vodu, stavite rižu u tanjir i u istu šerpu možete prokuhati mlijeko u koje dodate šećer i vanilijin ekstrakt. Nakon što mlijeko provre, uspite rižu i miješajte, nakon što proključa ponovo kuhajte oko pet minuta i povremeno miješajte.

U pola šoljice vode dodajte dvije kašike brašna i dobro promiješajte (bez grudvica) i dodajte u šerpu. Miješajte sve to zajedno nekoliko minuta i onda uspite u posudice. Nakon što se ohladi možete dodati kolutić banane u svaku posudicu i ukrasiti šlagom, čokoladom i cimetom.

Ako želite da vaša sutlija izgleda još interesantnije, koristite veliku rupičastu kašiku kojom inače vadite meso i povrće iz supe.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print