Sutlija je tradicionalno bosanskohercegovačko jelo s rižom.
Naročito je dobra ako je dodatno obogatite nekim neodoljivim okusima kao što su bademi, orasi ili naribana čokolada.
U tom slučaju djeca će je pojesti za tili čas. Večerašnji iftar možete zasladiti baš sutlijom.
Sastojci:
- 0,75 l mlijeka
- 2 šoljice riže
- 7 kašika šećera
- 1 kesica vanilijinog šećera
- 1 kašičica vanilijinog ekstrakta
- 2 kašike namjenskog brašna
1/2 šoljice vode - malo čokolade
- prstohvat cimeta
- malo šlaga
- 1/2 banane
Priprema:
Prokuhajte dvije šoljice riže u šerpi s dosta vode. Nakon što istresete vodu, stavite rižu u tanjir i u istu šerpu možete prokuhati mlijeko u koje dodate šećer i vanilijin ekstrakt. Nakon što mlijeko provre, uspite rižu i miješajte, nakon što proključa ponovo kuhajte oko pet minuta i povremeno miješajte.
U pola šoljice vode dodajte dvije kašike brašna i dobro promiješajte (bez grudvica) i dodajte u šerpu. Miješajte sve to zajedno nekoliko minuta i onda uspite u posudice. Nakon što se ohladi možete dodati kolutić banane u svaku posudicu i ukrasiti šlagom, čokoladom i cimetom.
Ako želite da vaša sutlija izgleda još interesantnije, koristite veliku rupičastu kašiku kojom inače vadite meso i povrće iz supe.