Šume pripadaju BiH, mora se poštovati odluka Ustavnog suda

0
43

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta poručeno je da su šume u našoj zemlji državna imovina, te da se mora poštovati odluka Ustavnog suda BiH koja tretira to pitanje.

Iz OHR-a su danas na svom nalogu na Twitteru objavili poruku kojom to još jednom potvrđuju.

“TVRDNJA: Šume spadaju u nadležnost FBiH i Brčko distrikta… RS ima pravo da raspolaže svojom imovinom. ČINJENICA: Ustavni sud BiH je utvrdio da šume i šumsko zemljište na cijeloj teritoriji BiH predstavljaju javno dobro koje spada pod državnu imovinu, što je u isključivoj nadležnosti države BiH”, naveli su iz OHR-a.

Kako ističu, to se pitanje stoga treba regulirati zakonom na državnom nivou koji treba usvojiti u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Upravljanje šumama i šumskim zemljištem od strane entiteta i Brčko distrikta BiH nije bilo predmet spora pred Ustavnim sudom. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, i stoga trebaju biti implementirane”, zaključili su iz OHR-a.

Podsjetimo da su političari iz RS-a, predvođeni Miloradom Dodikom, kazali da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH kojom je navedeno da su šume državna imovina.

Ovu odluku Ustavnog suda Dodik je u nekoliko navrata navodio kao jedan od osnovnih razloga trenutne blokade rada državnih institucija koju provode stranke iz Republike Srpske.

Izvor: klix.ba