Sultan – mevlud: Donjovakufljani ponosni na svoju tradiciju

 

Mnogi su običaji tokom minulih vremena nestajali, ali Sultan- mevlud, po mnogo čemu jedinstven u našoj zemlji, zahvaljujući generacijama Donjovakufljana, vjernim tradiciji, traje i danas.

Ovo radovanje proljeću i buđenju prirode, uz obavezna kuhana jaja i pržene kukuruzne kokice, vezuje se i za perzijsko praznovanje, odnosno iransku novu godinu i prenesen je u naše krajeve dolaskom Osmanlija, međutim sam običaj seže mnogo dalje u prošlost. Pronađeni materijalni dokazi govore o kontinuitetu organizovanog življenja na ovom prostoru unazad gotovo 3.000 godina. Za Sultan-mevlud vezuju se mnoge igre i i običaji. Mlađi Donjovakufljani takmičili su se u bacanju gurabija, čija će gurabija brže sići niz stranu a da se raspadne i da u njoj ostane kocka šećera. Igralo se klisa i pale, pravili  lukovi sa strijelama, djevojčice i djevojke su igrale štrika, dok su se u potezanju konopca i skoku u dalj često okušavali i stariji žitelji.

Za lijepih proljetnih dana sunčane padine Bagine strane privlačile su  generacije Donjovakufljana. Kad god su vremenske prilike dozvoljavale, na platou Sahat – kule, prigodan  prigodan program pripremali su članovi  KUD “Nakib Abdagić Kiban” uz podršku donjovakufske institucije kulture.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prevrtljivo proljetno vrijeme nikada nije bilo prepreka Donjovakufljanima, vjernim tradiciji, da obilježe Sultan  mevlud. 21. mart 2021. jedan je od tih prevrtljivih dana, ali vjerujemo da će i danas neki odvažni Donjovakufljani obilježiti Sultan – mevlud uprkos hladnom vremenu.

 

Kontinuitet življenja unazad 3.000 godina

Pronađeni materijalni dokazi: ostaci keramike i vrhovi kopalja iz ilirskog perioda sa Bagine strane, bronzani torkves ( ogrlica) i smotak bakarne žice datirani iz 10. / 9. p.n.e. pronađeni u Katića bašči, prahistorijski grob iz 9. / 8. p.n.e. i kasnoantička grobnica i ostaci sakralnog objekta u Studenoj česmi, proglašeni nacionalnim spomenikom BiH.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print