Sud BiH potvrdio optužnicu protiv petorke iz slučaja Dženan Memić

0
49

Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio advokat porodice Memić Ifet Feraget i čovjek koji je od samog početka upućen u slučaj.

“To je ono što smo i najavljivali. Za mene je ovo očekivano jer pet i po godina govorimo o istim stvarima. Ovo je i značajno jer je potvrda toga da toliko godina govorimo istinu. Na mene i porodicu Memić se vrši pritisak. Pokušavaju me diskreditovati, no ja se od početka držim činjenica. Nikad me niko nije uspio demantovati jer se držim moralnih principa”, rekao nam je Feraget.

Navodi da nikada nije rekao da je i sud dio “pravosudne mafije” koja je učestvovala u ubistvu, ali jasno navodi koga smatra krivcima.

“Oduvijek smo govorili da postoje dokazi o povezanosti kantonalnog tužilaštva, policijskih službenika MUP-a KS i sudskih vještaka sa pokušajem zataškavanja stradanja Dženana Memića”, kazao je.

Nakon potvrđene optužnice se očekuju prigovori petorke na sudsku odluku. Oni se trenutno nalaze na slobodi, a da li će tako i ostati zavisi od odluke Apelacionog vijeća po žalbi Tužilaštva BiH na njihovo puštanje.

Optužnica

Petorku Tužilaštvo BiH tereti za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića, mladića koji je, nakon teških povreda, preminuo 15. februara 2016. godine. Sumnja se da su pristupili kriminalnoj grupi koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Memić dobio ozljede opasne po život u Velikoj Aleji na Ildži, 8. februara iste godine.

U optužnici se navodi da su Ramić, Mutap, Dupovac, Barić i Ožegović prikrivali i fingirali dokaze, a navodno je optuženi Mutap ostvarivao kontakte s više osoba, među kojima su i optuženi, te je s njima lično i u dogovoru počinio nezakonite radnje, odnosno zajedno su činili nezakonite radnje. Riječ je o neovlaštenom i bez naredbe nadležnog suda izuzimanju dokaza u vidu snimaka videonadzora, podmetanje dokaza. utvrđivanje akata koji ne odgovaraju činjeničnom stanju, dostavljanje fingiranih dokaza na vještačenje te ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru.

U suštini, optuženi se terete za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima “protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza”.