Stvarni Harry Potter prodao prvo izdanje knjige “Kamen mudraca” za 37 hiljada dolara

0
28

Prvo izdanje romana o Harryju Potteru “Philosopher's Stone (Kamen mudraca)” prodato je na aukciji za 37.735 dolara, a prodao ga je sam Harry Potter.

Knjigu mu je poklonio njegov zaprepašćeni otac 1997. godine, kada je shvatio da se radi o čarobnjaku s imenom njegovog sina.

Gospodin Potter iz Waterloovillea u Hampshireu imao je samo osam godina kada je izašao prvi u nizu blockbuster romana “JK Rowling”.

Ovaj 33-godišnjak rekao je da je njegova porodica odlučila prodati knjigu u čast njegovom pokojnom ocu Davidu, koji je umro od raka 2017. godine.

Njegova sestra Katie Sign rekla je: “Sjećam se da je tata ušao u kuću nakon posla mašući knjigom, izjavljujući: ‘Nikad nećeš vjerovati šta imam!'”.

Dodala je da su na prvi momenat bili zbunjeni te se pitali da li je neko napisao knjigu za Harryja.

“Radoznalost nas je natjerala da otvorimo tu prvu knjigu, ali čarolija priče nas je godinama i godinama držala,” dodala je.

Tvrdi uvez knjige, jedan od samo 500 primjeraka u prvom tiražu, uključuje brojne greške, među kojima i riječ “štapić”, koja se dva puta pojavljuje na stranici 53 i “filozof” pogrešno napisane na zadnjoj korici.

Prodata je Britancu na Hansons aukciji u Etwallu u Derbyshireu. Aukcionar Charles Hanson kazao je da je prodaja bila vrlo emotivna i čarobna.

Gospodin Potter je rekao da je, nakon što je knjiga objavljena, proveo dosta vremena kako bi uvjerio ljude da se zaista zove Harry Potter.

“Ljudi mi jednostavno ne vjeruju. Kada sam bio mladi fudbaler, sudac mi je prijetio crvenim kartonom jer sam rekao da se zovem Harry Potter”, dodao je.

Nastavlja da mu sadašnja supruga Philippa nije vjerovala da se tako zove kad su se upoznali na odmoru u Grčkoj.