Štrudlice kojima ćete teško odoljeti.
Sastojci:
– 500 g mekog brašna
– 250 g maslaca
– 180 g kiselog vrhnja
– 70 g šećera u prahu
– 1 vanilin šećer
– džem po želji
I još…
– šećer u prahu za ukras
Priprema:
Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku i pjenastu smjesu.
Zatim dodajte kiselo vrhnje i dobro ga sjedinite s maslacem i šećerom. Na kraju malo po malo dodajte brašno i rukom ga povežite s ostatkom smjese.
Trebalo bi da dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu, ali ako primjetite da je malo ljepljivo, slobodno dodaje malo brašna.
Tijesto ne treba hladiti već se odmah mogu oblikovati štrudlice.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto debljine pet milimetara u oblik pravougaonika. Zatim tijesto nožem isjeći na trake širine oko šest centimetara širine.
Duž sredine svake trake rasporedite džem. Ivice tijesta prebacite preko pekmeza, pažljivo ih čvrsto stisnite prstima i spojite, pa poravnajte.
Štrudlice prebacite na tepsiju obloženu papirom za pečenje, a na donjoj strani neka bude dio sa spojenim ivicama.
Nožem prije pečenja isjecite štrudlice na željenu dužinu, a zatim stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni.
Pecite ih oko 20 minuta, štrudlice moraju da ostanu malo svjetlije. Nakon pečenja ih ohladite i pospite šećerom u prahu.
Prijatno!