Stručnjaci savjetuju: Kako njegovati kosu u jesen, odabrati trendi boju i frizuru

Suha kosa, ispucali vrhovi, ispiranje boje, promjene u boji i suho tjeme glavni su i najčešći problemi na koje se nakon ljetovanja žalimo frizeru.

Ne radi se o pojedinačnom problemu jer će UV zrake oštetiti i najzdraviju kosu, a bitno će utjecati i na njezinu boju. Početkom jeseni mnoge žene muči još jedan problem, a to je opadanje kose

“Ako se ne radi o nekom zdravstvenom problemu koji ispadanje kose uzrokuje i zahtijeva pomoć doktora, svima savjetujem da se ne brinu, to je vrijeme obnove kose i tako ona postaje još kvalitetnija i zdravija, za što je, naravno, potreban i određeni trud. Savjeti i njega stručnjaka, ali i klijentice, koja o kosi mora voditi brigu i izvan salona”, pojašnjava stilistica za kosu, inž. tekstilnog i modnog dizajna Mirna Hrelja.

Da vas sezonsko ispadanje kose ne treba brinuti, na portalu ordinacija.hr upozorava i Jelena Meštrović Štefekov, dr. med., spec. dermatologije i venerologije. No, upozorava da pojačano ispadanje ne smije trajati duže od tri mjeseca. Normalnim se smatra gubitak do 100 vlasi dnevno. Ako je veći, potrebno je ustanoviti zašto. Zabrinjavajućim smatramo gubitak od oko 300 vlasi dnevno, upozorava liječnica.

Moramo znati da i prehranom možemo utjecati na zdravlje kose:

“Kosa zbog svoje osnovne građevne jedinice keratina, proteina čije su strukturne jedinice aminokiseline, “voli” proteinske namirnice – ribu, osobito plavu, tunu i losos koji su bogati i omega-3 masnim kiselinama, potom jaja, krto meso, soju i druge proteinske namirnice neživotinjskog podrijetla. Mahunarke i žitarice te zeleno povrće jer su bogati željezom i cinkom te vitaminima B-kompleksa”, istaknula je na ordinacija.hr Meštrović Štefekov.

Šišanje

Možda se radi i o najvažnijem koraku njege, jer suhu kosu (ili samo vrhove) valja podšišati nakon stalnog izlaganja suncu, moru, soli i vjetru, kako bi ona lakše upila sve preparate koji se na nju nanose i u konačnici izgledala zdravo. Pravo je to vrijeme za isprobavanje nove kraće frizure, naravno ako ste na to spremni.

Trenovi

Danas je sve dostupno i ne više tako skupo, kako nama frizerima, tako i klijenticama. I kad su u pitanju frizure, apsolutni je hit povratak u prošlost, pa se tako traži inspiracija u nekim prošlim desetljećima. Ne bih rekla da se ponavljamo, već da se radi dekonstrukcija postojećih frizura koje onda prilagođavamo novom vremenu. Boje kose za jesen trebale bi biti toplijih tonova, kao što su zlatna, bakrena i crvena. One će osunčati vaše lice kada sunca ima puno manje nego ljeti.

Frizura

Ako volite uvijek imati lijepu frizuru, jesen je možda i najbolje doba za isprobavanje jer nam nije vruće pa kosu nećemo stavljati u rep, niti nam je prehladno da je skrivamo pod kapom. Nevezano za godišnja doba, važno je samo da je kosa dobro ošišana i da vam oblik frizure odgovara. Jednako je važno da frizura ne zahtijeva previše njege, da ne morate stalno u salon nego je lako oblikujete u vlastitoj kupaonici kako biste uživali u vizualno dobrom rezultatu svaki dan.

Njega kose

Njega kose je prioritet ako želite da ona bude lijepa, podatna i zdrava. Bez adekvatne njege nema postojane frizure ni lijepe boje. Koliko je bitno kosu pripremiti za ljeto i sunce, toliko je važno nahraniti je za hladne zimske dane kada će kosa stradati od vjetra i grijanja. Danas su opcije za njegu brojne pa će se svatko u dogovoru sa stilistom odlučiti koja je vrsta njege najbolja.

Osim u salonu, njegu je važno provoditi i u vlastitom domu bilo kupovnim maskama ili onima iz kućne radinosti. Iako se regeneratori ispiru, važno je prije feniranja na kosu nanijeti neki preparat koji se ne ispire kako bi je štitio od pranja do pranja. Zamolite frizera da vam savjetuje koji su sastojci maski dobri za vas i kako možete sami svoju napraviti kod kuće.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print