Štrajk zdravstvenih radnika u SBK-u prologniran za 17. mart

0
50

Generalni štrajk zdravstvenih radnika u Srednjobosanskom kantonu neće početi u ponedjeljak, nego je on prolongiran za 17. mart, ukoliko do tada ne budu ispunjeni zahtjevi uposlenih u zdravstvu, odlučeno je na sjednici Predsjedništva kantonalnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu održanoj u subotu, 04. marta. Predsjednik Sindikata Muris Trako kazao je novinarima da je odluka o prolongiraranju štrajka donesena kako bi se ponovno pokušalo, putem pregovora sa Vladom SBK-a, doći do rješenje, koje se očekuje do 9. marta.- piše fokus.ba

Ocjenjujući neprihvatljivim Vladin prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva, kojim je, između ostalog, predviđena neto satnica u iznosu od 2,20 KM, sedmično radno vrijeme od 37,5 sati, te fiksni koeficijenti, Trako je istaknuo da on nije usklađen sa postojećim zakonskim rješenjima i Općim kolektivnim ugovorom u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH.

– Naši zahtjevi su satnica od 2,35 KM, 40 sati sedmično radno vrijeme, plaćeni prijevoz uposlenicima koji putuju preko dva kilometra i da se sa 50 posto plati noćni rad. Nijedan od njih Vlada nije ispunila, iako nisu maksimalistički, ni nenormalni, nego se uklapaju u ono što je već definirano u Federaciji BiH i što je u drugim kantonima već implementirano. Pozivamo zato Vladu SBK-a da prekine ovu agoniju – kazao je Trako.

Dosadašnje pregovore sa predstavnicima Vlade, Sindikat je je ocijenio propalim, uz ocjenu da pregovarački tim nije bio kompetentan te se traži uključivanje i premijera SBK-a Tahira Lende. Upozoreno je da su zdravstveni radnici dovedeni u nezavidnu materijalnu situaciju, kao i da su izloženi prijetnjama ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova, te postoji mogućnost da Sindikat zbog toga angažira i advokate.

 

U Sindikatu su ponovili da pacijenti ne trebaju strahovati od eventualnog generalnog štrajka 17. marta, jer će liječničku pomoć dobiti u svim slučajevima koji ne trpe odlaganje. Očekuje se do 9. marta budu nastavljeni pregovori sa Vladom, a u Sinidkatu su upozorili da će, ukoliko Vlada ostane pri svojim zaključcima, 17. marta bez odlaganja stupiti u generalni štrajk.