Stotinjak migranata još uvijek kod GP Izačić

0
44
Grupa od stotinjak migranata, među kojima su i djeca, provela je noć na otvorenom i još se nalazi na oko kilometar od graničnog prelaza Izačić, između BiH i Hrvatske, potvrdila je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

“Cijelu noć su bili tu i ne ometaju odvijanje saobraćaja. Digli su neke male šatore, u toj grupi ima i maloljetnika, djece i žena, a sve vrijeme su sa njima bili službenici Granične policije i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Unsko-sanskog kantona”, rekla je Dujković.

Uz Jedinicu granične policije Izačić, na terenu su i pripadnici Jedinice za podršku i kontrolu Terenske kancelarije zapad Granične policije.

“Nije bilo intervencije i migranti se osjećaju dobro. Nije bilo incidenata, niti potrebe za medicinskim intervencijama”, dodala je Dujković.

Grupa migranata jučer je prešla put od Bihaća do Izačića, a i usput su im se pridruživali i drugi migranti.

Kordon graničnih policajaca spriječio im je prolaz na oko 200 metara prije graničnog prijelaza, potom su počeli pregovori da se migranti vrate ka Cazinu, ali ih je većina odlučila da ostane i prenoći pod vedrim nebom.

Veća grupa migranata jučer je vraćena i sa graničnog prelaza Maljevac kod Velike Kladuše.