Stočni sajam u Turbetu okupio preko hiljadu posjetilaca

0
74

Na tradicionalnom sajmu stoke u Turbetu svake godine okupi se nekoliko hiljada posjetilaca iz svih krajeva BiH. S obzirom da je jesenji sajam prošle godine odgođen zbog bolesti plavog jezika, posjetioci su ovogodišnji jedva dočekali te tradicionalno došli da vide šta se to dešava u Turbetu.

Već od ranih jutarnjih sati na stočnu pijacu stizala su vozila sa stokom, kupcima i prodavcima, a sve pod strogom kontrolom veterinarske stanice Travnik. Na ponudi su se pored stoke našli poljoprivredni proizvodi i tehnika, alatke, šargije, odjeća i obuća, slatkiši, igračke i slično … Ipak, prodavači se slažu da je besparica dosta utjecala, te da prodaja nije ni blizu onoj prošlih godina.

Ipak, najzanimljivije je bilo pod šatorima sa muzikom uživo, gdje su atraktivne plesačice atmisferu dovodile do usijanja i malo slobodnije goste „do ludila“. Naravno, svoju ulogu odigrali su i takozvani „šibicari“, koji su mamili naivne na igru. Nakon završetka pazara mnogobrojni posjetioci ostali su pod šatorima, gdje su do kasnih večernjih sati uz bogatu trpezu i piće sumirali rezultate trgovine.

                                                                                                                                                                                   /izvor:tntportal.ba/