Što skuplji hotel na Malti rezervišete, više ćete zaraditi |

0
9

 

Kako bi oživjeli turizam poslije pandemije koronavirusa, vlasti Malte su najavili plan novčanog podsticanja turista koji se od juna odluče da odsjednu u hotelima ove ostrvske države. Kako navodi magazin Travel and leisure, Ministarstvo turizma Malte svakom posjetiocu koji rezerviše boravak od tri noći u određenim hotelima sa tri do pet zvjezdica, isplatiće novčanu nadoknadu. Turisti koji odsjednu u hotelima s pet zvjezdica dobijaće 100 eura po osobi za svaku rezervaciju, dok će gosti u hotelu sa četiri zvjezdice „zaraditi“ 75, a oni u hotelu sa tri, 50 eura.

Ministar turizma Clayton Bartolo dodao je da će i hoteli davati isti iznos svojim gostima, tako da bi svaki posjetilac mogao da dobije i do 200 eura za trodnevni boravak u hotelu sa pet zvjezdica. Oni koji odu na ostrvo Gozo, drugo po veličini ostrvo Malteškog arhipelaga, dobijaju još dodatnih 10 odsto podsticaja. Sa tri i po miliona eura predviđenih za pokretanje turizma poslije pandemije, Malta se nada da može privući više od 35.000 turista. Trenutno Malta je još uvijek u djelimičnoj blokadi zbog pandemije i tek nedavno su krenuli sa djelimičnim otvaranjem. Duži period su radile samo prodavnice osnovnih životnih namirnica, a ostale trgovine će biti otvorene od 26. aprila. Od tog datuma će i grupe od četiri osobe moći da se okupe na javnom mjestu, kako se navodi na sajtu turističke organizacije Malte.

Od 1. juna država će zvanično biti otvorena za putnike. Prema podacima 27 odsto prihoda Malta ostvaruje od turizma, a kada se ima u vidu da je pad broja turista u prethodnoj godini iznosi 80 odsto, razumljivo je što su se vlasti odlučile na ovakav potez. |