Stečeni uslovi za osnivanje nove srednje škole u Jajcu

0
50

Zastupnici u Skupštini Srednjobosanskog kantona, uz Zakon o obrazovanju odraslih, donijeli su, između ostalog, i Odluku o dopuni Odluke o osnivanju Mješovite srednje škole Jajce. Jajački srednjoškolci ponovno su se oglasili i istakli protivljenje podjelama i nastavku segregacije, institirajući na ukidanju dvije škole pod jednim krovom.  Donošenje odluke o izmjenama i dopuni Odluke o osnivanju Mješovite srednje škole Jajce, u kojoj bi nastava od sljedeće školske godine bila izvođena na bosanskom jeziku, u Ministarstvu smatraju samo tehničkim ispravkama, dok opozicija, koja se usprotivila njenom donošenju, misli drugačije. “Ovo je krucijalna odluka jer bez nje ne bi mogla biti formirana škola, odnosno sud ne bi prihvatio registraciju”, napominje zastupnik SDP-a u Skupštini SBK-a Senad Selimović.

Jajački srednjoškolci, uz zahtjev za potpunim ukidanjem dvije škole pod jednim krovom, kažu da se više od 90% njihovih vršnjaka u anketama izjasnilo protiv podjele škole i nastavka segregacije, a ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a Katica Čerkez kaže da je odlukom samo pružena jednaka mogućnost svim učenicima, koji će moći ili odabrati novu školu, ili i dalje pohađati školu koja već postoji.

Dok srednjoškolci najavljuju nastavak borbe uz poruku da njih politika neće zastrašiti kao njihove roditelje, koji iz straha za radna mjesta i dalje šute, u Ministarstvu ipak kažu da treba ipak pričekati početak nove školske godine.

 

 

federalna.ba