Ova gotovo pola vijeka stara turistička manifestacija ljubiteljima vodenih i adrenalinskih sportova pruža nezaboravan provod u netaknutoj prirodi i uživanje na valovima jedne od najljepših i najčišćih rijeka u Evropi.

– Mi smo sa Neretve, došli na Unu i radujemo se uživanju, cijeli sam život na raftingu i ovo je meni ko džennet. Sve je čisto, uredno i za pohvalu da čuvaju ono što imaju – kaže Kerim Meškić, učesnik iz Konjica.

Organizator Nacionalni park “Una” je pripremio bogat kulturno zabavni program sve tri noći trajanja regate.

– Zahvaljujem se svim pokroviteljima i sponzorima koji nam pomažu i spremni smo za sve etape. Prvu etapu startalo je 400 učesnika, a sutra druga, najatraktivnija etapa od Štrbačkog buka do Bihaća, očekujemo 1.000 učesnika sa 100 plovila. Treća etapa od Kostela do Bosanske Krupe, koja se vozi u subotu za sve prijavljene učesnike ove je godine besplatna i očekujemo oko 350 učesnika – kazao je Amarildo Mulić direktor Nacionalnog parka “Una”.

Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća istakao je da je Regata turistički brend Bihaća.

– Drago mi je da najveći dio Una regate prolazi kroz Bihać. To znači da ova manifestacija upotpunjuje i utiče na turističku ponudu našeg grada. Sretno svima koji kreću iz Martin broda, mi vas očekujemo u Bihaću gdje ćemo sigurno pripremiti dobru zabavu – kazao je gradonačelnik Bihaća.

Razvoj Unsko-sanskog kantona bazira se u značajnoj mjeri na turizmu i tu je regata svakako jedan od glavnih projekata, rečeno je na svečanom otvorenju regate sinoć u Martin brodu.

– U ovoj širokoj lepezi predstavljanja Unsko-sanskog kantona, naših potencijala koje imamo kroz sportske, kulturne i turističke manifestacije, Una regata je ta koja je na vrhu i kraljica i zato se radujemo njenom ovogodišjem uspjehu koji nas naravno uvodi u pedesetu regatu slijedeće godine – kazao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Sutra popodne u vrijeme dolaska učesnika Una regate u Bihać, u saradnji sa Gradskim sportskim savezom, bit će organizirani tradicionalni skokovi sa Gradskog mosta i skokovi sa zračnog jastuka a za sve posjetitelje muzičkog koncerta na Gradskoj otoci u Bihaću ulaz je besplatan.