S dolaskom mjeseca marta, bliži nam se miris proljeća i dugi zimski dani ostaju iza nas. Pomalo smo umorni, treba nam osvježenje, a poneki su nabacili i koji kilogram viška, tako da je mart pravo vrijeme za promjene i pripremu za ljeto.
Mart je prilično specifičan mjesec. U čizmama i kaputima nam je pretoplo, a u jaknama i cipelama još hladno. Upravo tako je i s namirnicama. Rezerve zimnice su pri kraju, a svježeg voća i povrća još nema.
Neizbalansirana ishrana tokom zime ostavlja trag na svakom tijelu. Svi se zasitimo bogatih i obilnih obroka zbog čega jedva čekamo rano i svježe voće i povrće.
Međutim, prema mišljenju nutricionista, mart je mjesec u kojem se moramo strpjeti.
Prije svega, potrebeno je iskoristiti namirnice koje su nam ostale iz zimskog perioda. Potpuno je besmisleno jesti turšiju u maju kada je pijaca puna svježeg sezonskog povrća.
Od ostalih namirnica koristite mrkvu, cveklu, celer, tikvu, luk… Naravno, tu su i mahunarke, grah, leća, leblebije i grašak. S krompirom budite oprezni, jer je u ovom periodu obično već proklijao i pun solanina koji je toksičan, preporuke su nutricionista.
Preostale jabuke i kruške možete dopuniti suhim i jezgrastim voćem, kao i umjerenom upotrebom južnog voća.
Krajem marta ne propustite pravi eliksir zdravlja – sremuš ili divlji bijeli luk. Naći ćete ga na pijacama, ali još bolje ako možete otići negdje u prirodu i sami ga nabrati.
Uz ovakvu ishranu rasteretit ćete tijelo, ojačati imunitet i pripremiti se za svjež ljetni izgled.