Šta jesti, a šta izbjegavati tokom vrelih mjeseci

Tokom ljetnih vrućina važno je ne opterećivati organizam hranom koja sama po sebi uzrokuje dodatno zagrijavanje tijela.

To znači da organizam ne treba opterećivati velikim količinama crvenog mesa, luka, jakih začina, masnoća…

Namirnice koje su dobrodošle su svježe voće i povrće, lagane povrtne supe i čorbe, jogurt, bijelo meso peradi, riba.

Ljekari u nastavku objašnjavaju kako bi trebala izgledati prehrana tokom toplih mjeseci:

Dovoljan dnevni unos vode

 

Prvi korak u suočavanju sa ljetnim vrućinama trebao bi biti konzumiranje veće količine vode. Nastojte izbjegavati umjetne kupovne sokove i ledene čajeve, pivo i kafu jer sadrže tvari koje će dodatno opterećivati tijelo.

Uostalom, jedino prirodna voda sadrži elemente prijeko potrebne ljudskom tijelu kako bi moglo normalno funkcionirati.

Prilikom velikih vrućina voda čuva tijelo od dehidracije, rashlađuje organizam i čini kožu vlažnom.

Premda se oko unosa potrebnih količina tekućina vode brojne rasprave stručnjaka, danas se općenito smatra kako je odrasloj osobi potrebno oko dva do dva i po litra dnevno, odnosno 10 čaša.

Barem 20 posto potrebe za vodom može se zadovoljiti putem hrane, dok je ostatak potrebno podmiriti unosom tekućine.

Hrana koja hladi

Prema drevnoj disciplini ayurvedi, svaka hrana ima svojstvo zagrijavanja ili hlađenja tijela. Poslužite se trikom ove raspodjele namirnica i vaše tijelo će vam biti zahvalno.

U namirnice koje hlade tijelo spadaju:

 

– maslac, sir, mlijeko, ghee (pročišćeni maslac), ulje kokosa, suncokretovo ulje,

– od povrća: brokula, kupus, mrkva, karfiol, krastavac, celer, salata, špinat, tikvice,

– od mahunarki: grah, slanutak, leća (osim crvene), soja,

– od žitarica: basmati riža, ječam, pšenica,

– od voća: jabuka, banana, kokos, hurme, smokve, grožđe, lubenica, kruška, šipak.

Hranu koja zagrijava tijelo izbjegavajte u vrijeme ljetnih vrućina, kao što je meso, jaja, med, crvena leća, cvekla, luk, šljiva, heljda, kukuruz, badem, kikiriki, suncokretove sjemenke, orah.

Ne morate izbjegavati ugljikohidrate

Za vrijeme ljetnih vrućina nemojte izbjegavati ugljikohidrate, kao što je krompir ili tjestenina, naprotiv oni će vam dati dovoljno snage i energije da se oduprete ljetnoj iscrpljenosti, ali ih samo jedite u manjim obrocima.

S druge pak strane izbjegavajte hranu koja sadrži puno proteina ili masnoća jer je teška za probavu i može podići tjelesnu temperaturu.

Sirovo voće i povrće

Ko bi odolio bogatom izboru voća slatkog okusa u vrijeme ljeta. Osim toga grožđe, lubenica i dinja pomoći će i da se osvježite i napunite organizam vodom, koja mu je toliko neophodna tokom vrućina.

Odličan izbor je lubenica. Sastoji se od 90 posto vode, ali svakako ćete se zasititi konzumirajući ju bez obzira na vrlo mali broj kalorija.

No mnogi od nas ne znaju da lubenica također sadrži čitav niz tvari korisnih za organizam. U ovom osvježavajućem voću nalazimo vitamine A, B i C, minerale poput cinka i mangana, te vlakna i karotene. Izvrsno djeluje protiv zatvora, potpomaže probavu, čisti mokraćni sistem i pomaže kod bubrežnog kamenca.

Svježe povrće je najbolje koristiti za pripremu salata, pri čemu trebate birati ono bogato vodom kao što su zelena salata, krastavci, tikvice, paradajz, paprika kako bi vaš organizam dobio mnogo tekućine i što lakše probavio unesenu hranu.

Također bi bilo dobro pridodati pažnju voću i povrću narandžaste boje (mrkva, dinja i kajsija) koje sadrži betakaroten, tvar koja se pretvara u vitamin A i štiti kožu prilikom izlaganja UV zrakama.

Supe ubrzavaju metabolizam

 

Što se tiče prehrane na ljetnim vrućinama, birajte što laganiju hranu kako ne biste dodatno opterećivali organizam već izmučen velikim temperaturama.

Jelovnik mora biti bogat hranjivim tvarima, ali i tekućinom. Stoga su idealna kombinacija supe jer ujedno povoljno djeluju na našu probavu, okrepljuju cijeli organizam te ubrzavaju metabolizam. Najbolje supe su one od sezonskog povrća.

Napici

Općenito biljka nana (ili metvica) ima rashlađujuća svojstva i zbog toga je posebno korisna tokom ljetnih vrućina. Nanu možete dodati u salatu, supu, sok, limunadu, ali i napraviti ukusan ledeni čaj.

Poslužite se i mudrostima s istoka, pa isprobajte jedan drevni indijski recept za rashlađivanje tijela koji se zove Lassi.

Kako biste napravili Lassi, žicom miješajte svjež i hladan jogurt dok ne postane kremast. Dodajte isto toliko vode ili vode pomiješane s malo mlijeka. Stavite malo meda za zaslađivanje. Da bi povećali hranjive vrijednosti, možete dodati i prstohvat šafrana ili kardamoma.

Ovo piće je jako dobro za hlađenje tijela, bogato je vitaminima, pogotovo vitaminom B12.

Izvor: Faktor

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print