Šta će biti važno u 2023. godini, a na to nismo obraćali pažnju

Neke važne priče su tokom 2022. godine bile zanemarene zbog krupnih događaja. Izdvajaju se na one koje su možda izmakle pažnji, ali bi mogle imati veliki značaj u 2023.

Jedna kriza se pretvorila u drugu, vijesti su sustizale jedna drugu u takvom tempu da ih je bilo teško pratiti. Pri tom su se tokom 2022. desile stvari koje mogu imati ogroman utjecaj na to kako ćemo se ubuduće oblačiti, puniti telefone, putovati i trgovati.

Evropska unija se odlučuje za USB-C punjač

Evropski parlament je u oktobru usvojio zakon kojim se zahtijeva da svi pametni telefoni, tableti, e-čitači, slušalice i kamere moraju biti podudarni sa USB-C portom, počevši od 2024. Za laptope zakon stupa na snagu 2026. To znači: Jedan punjač za sve uređaje. Dani fioke prenatrpane raznim punjačima mogli bi zauvijek da prođu.

Nakon što napori EU da ubijede industriju da smisli sopstvene mjere nisu urodili plodom, Brisel je uzeo stvari u svoje ruke. Evropska komisija kaže da će jedan punjač uštedjeti kupcima 250 miliona eura, pošto će se jedan punjač upotrebljavati za više uređaja. Kupci će moći da biraju da li će kupiti novi uređaj s punjačem ili bez njega, a tako će se smanjiti elektronski otpad.

Apple ima najviše posla da postigne ovaj standard i najglasnije se žalio. Neki kažu da će bežično punjenje ionako postati standard. Da li će 450 miliona potrošača u EU biti dovoljno da ubijede proizvođače da generalno uvedu USB-C ili će kompanije imati različite sisteme punjenja za EU i za ostale zemlje?

Birkenstock kao luksuz

Nezgrapne sandale od plute i kože koje proizvodi Birkenstock jesu udobne, ali da li su moderne? Pa, francuski konglomerat LVMH misli da jesu, jer je kupio kontrolni udio u kompaniji 2021. LVMH bi trebalo da zna šta je luksuz. Oni posjeduju Louis Vuitton, Bvlgari i Dior. Do sada nije bilo velikih promjena, a na mnogim mjestima još uvijek možete kupiti tu obuću u prodavnicama zdrave hrane. Kompanija nije započela neku od svojih uobičajenih atraktivnih marketinških kampanja kako bi sandale postale obavezna stvar.

Kontrolni paket Birkenstocka je sada u vlasništvu francuskog LVMH-a (Foto: EPA-EFE)

Kontrolni paket Birkenstocka je sada u vlasništvu francuskog LVMH-a (Foto: EPA-EFE)Ako i dalje volite stare iznošene smeđe kožne sandale s čarapama ili bez njih, onda nema razloga za strah. One su još uvijek dostupne. A onaj par sandala koji je nosio osnivač Applea Steve Jobs nedavno je prodat na aukciji za više od 218.000 dolara. Očekuje se poskupljenja za nove modele, ali ono neće biti znatno.

Presuda menadžerima Theranosa

Pročitajte više na:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sta-ce-biti-vazno-u-2023-godini-a-na-to-nismo-obracali-paznju/221229149

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print