Šta bi se desilo kada bi asteroid pogodio BiH? Napravljena stranica za “procjenu štete”

0
53

Kada bi nekom postavili pitanje šta bi se desilo kada bi asteroid pogodio BiH, sigurno biste dobili odgovor da mi imamo puno većih problema za razmišljanje od nečega takvog.

Ali, neko je ipak bio domišljat i odlučio sve one znatiželjne “počastiti” informacijama, pogotovo one koji se interesuju za svemir, svemirska kretanja i tijela. Naime, naišli smo na jednu izvrsnu stranicu koja vam omogućava da simulirate udar asteroida, sve do najsitnijeg detalja, zatim odaberete lokaciju na planeti Zemlji. Nakon što unesete sve parametre, dobit ćete detalje kakva bi šteta nastala kada bi mjesto koje ste odabrali pogodio asteroid.

 

Možete izabrati veličinu i brzinu asteroida, kao i ugao udara.

Stranicu je napravio Neal Agarwal, koji je očigledno izdvojio mnogo vremena kako bi stranicu doveo do savršenstva u najsitniji detalj.

Ako, recimo, na karti svijeta odaberete okolinu Sarajeva, uz asteroid veličine 500 metara i brzine 15 kilometara po sekundi, uz ugao udara od 45 stepeni, nastao bi krater dubine 570 metara. Stradalo bi 667 ljudi. Na svu sreću, ova stranica također navodi kako se ovakvo nešto može desiti svake 133.000 godine.

Naravno, više je riječ o zabavi i proučavanju asteroida, nego o stvarnoj opasnosti.

 

Oslobodenje.ba