Srednjoškolci oduševili donjovakufsku publiku

0
580

Večeras su u sklopu obilježavanja Dana općine Donji Vakuf učenici Mješovite srednje škole Donji Vakuf izveli muzičko-scenski performans pod nazivom “Oda mome gradu”.

Učenici su kroz svoj performans obuhvatili historijski period od nekoliko stotina godina, krenuvši od prvih tragova organizovanog života na ovim prostorima, pa su tako obradili fenomen stećaka na području naše općine, bosanske kraljeve, dolazak Osmanlija na ove prostore, a nakon njih i period Austro – Ugarske vladavine.

Scensko – muzički performans je kulminirao kada su sjećali perioda kada se Bosna i Hercegovina nalazila u sastavu Jugoslavije, a nakon toga, učenici su se sjetili proteklog rata i kroz pjesmu, poeziju i recitaciju odali omaž 770. Slavnoj brdskoj brigadi i svim onima koji su dali doprinos oslobođenju Donjeg Vakufa.

Svi koji su večeras bili prisutni u Velikoj sali Doma kulture nisu mogli sakriti emocije i osjećaj ponosa prema omladini koja se uz svoje mentore i profesore, Altijanu Ćemer i Amera Čolaka potrudila da na ovakav način uveliča obilježavanje 14. Septembra, Dana općine Donji Vakuf.