Srednjobosanski kanton duguje dva miliona KM za testiranje

0
68

Delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Zdenka Džambas uputila je na sjednici delegatsko pitanje o dugovanjima kantona prema kliničkim centrima u FBiH zbog testiranja na virus korona, istakavši da je Srednjobosanskom kantonu iz kojeg dolazi stigao račun u iznosu od dva miliona KM.

Ona je podsjetila da je ranije tražila da se dostavi registar doniranih sredstava za borbu protiv epidemije Kovida-19 kako bi se znalo o kojim sredstvima je riječ, kao i za koje namjene je Vlada FBiH izdvajala sredstva.

– Srednjobosanskom kantonu, iz kojeg dolazim, stigao je račun od dva miliona KM za urađena testiranja građana sa područja ovog kantona, koji u svom budžetu nije predvidio ova sredstva – rekla je Džambas.

Pregledi za djecu su stresni

Ona je upitala i kolika su dugovanja ostalih kantona, šta se to zaprava plaća i po kojoj cijeni jer je sa područja Srednjobosanskog kantona testirano 3.800 građana.

Delegat Iva Raguž uputila je inicijativu za izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom u FBiH kojom bi se ukinuli kontrolni pregledi korisnicima prava iz socijalne zaštite čija su stanja na prvom pregledu utvrđena kao stopostotna.

Ona je ukazala da su ovi pregledi za djecu nerijetko izuzetno stresni i zahtjevni.

– Razlog zbog kojeg to predlažem je da se razmotri ukidanje kontrolnih pregleda onim korisnicima prava iz socijalne zaštite čija stanja su na prvom pregledu utvrđena kao stoodstotna i nepromjenjiva jer svaki od narednih pregleda neće dovesti do promjene stanja u vidu poboljšanja, pa da bi se primijenila mjera snižavanja utvrđenog procenta invaliditeta – navela je Raguž.

Podrška mljekarama i proizvođačima sira

Delegat Ivan Ivić uputio je inicijativu Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH za osiguranje podrške mljekarama i proizvođačima sira kojima nije obezbijeđena podrška u okviru mjera ublažavanja posljedica epidemije virusa korona.

Pitanje delegata Marka Sarafa odnosilo se na popis dobitnika i kriterija raspodjele sredstava za podsticaj održivom povratku u FBiH.

Avaz.ba