Srce jače kuca i radost ne krije, došao nam odabrani među mjesecima

0
72

Ramazan pruža novu nadu, izazov i veliku mogućnost, a nekima i novi početak. Nada je svakome ko razumije njegove poruke i blagodati koje s njim dolaze. Mogućnost čišćenja svoga tijela postom, svoje duše namazom i ramazanskim ibadetima, svoga imetka davanjem zekata, zaštite svoje porodice davanjem sadekatu-l-fitra, jačanjem vlastite duhovnosti i profiliranjem vjerničkog bića družeći se s Kur'anom, dio su Božje milosti iskazane samo u mjesecu ramazanu.

Obavezni propisi u ramazanu /farzovi/ vrijedni su sedamdeset puta više nego izvan ramazana, a svi dobrovoljni ibadeti/nafile/ u ramazanu imaju vrijednost obveznih djela /farzova/izvan ramazana.

Sve navedeno predstavlja i izazove s kojima se susrećemo tokom ramazana jer od nas zahtijeva dodatan angažman i veliko odricanje. Islam nas uči i odgaja na odricanja s ciljem stjecanja Božje milosti i Njegova zadovoljstva. U tim odricanjima leži i velika mogućnost uspjeha kako na ovom tako i budućem svijetu. Ramazan je prilika da preispitamo svoj odnos prema sebi, svojoj porodici, svojoj zajednici i Svevišnjem Bogu.

 

Izvor : islamska-zajednica.hr