Srce akademika Filipovića prestalo kucati, ali neće prestati da nas podsjeća na BiH

0
66

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović predvodio je dženazu namaz akademiku Muhamedu Filipoviću u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Prije nego je klanjana dženaza, prisutnim vjernicima se obratio Mustafa Cerić bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH.

“Čovjek je stvoren od zemlje i zemlji se vraća…Naciju čine pojedinci. Ako neko pita koji pojedinac je duh nacije Bošnjaka, slobodno recite to je duh akademika Filipovića. On ga je naslijedio od bosanskog dida, napajao ga s islamskog vrela. Ako neko pita koji pojedinac je duša nacije u Bošnjaka, nemojte oklijevati i reći duša Muhameda Filipovića. Ako neko pita koji pojedinac je um nacije Bošnjaka Bosanaca, slobodno recite to je bio um akademika Filipovića. Um koji je bi strah i trepet za bosanske dušmane.

U toj ulozi našeg umno nacionalnog junaka, akademik Filipović je nenadoknadiv. Ako neko pita koje je srce Bošnjaka i nacije, to je srce akademika Filipovića. To srce prestalo je kucati, ali neće prestati da nas podsjeća na BiH. Zato kada ispraćamo tijelo Muhameda Filipovića zemlji bosanskoj, čuvamo njegov duh i učimo od njega. Akademik Muhamed odlazi s dunjakuka na Ahiret, to isto i nas čeka, zato sjetimo se da nas čeka dvije vječnosti gdje samo vrijede dobra djela. Zapamtimo, lakše je živjeti na ovom prolaznom svijetu, ako znamo da ima još jedan život”, rekao je Cerić.

Izvor: radiosarajevo.ba