SPUS apeluje: Vratite studentske domove u Sarajevu u prvobitno stanje

0
15

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) je pozvao nadležne da studentske domove vrate u prvobitno stanje tj. da se ponovo omoguće smještaj studenata.

Podsjetili su da su domovi u dva navrata tokom pandemije koronavirusa korišteni kao izolatoriji za zaražene virusom.

“Prvi put kada su domovi izuzeti za potrebe izolatorija, naše kolege su preko noći izbačene iz njihovih soba bez ikakve najave. Te scene su bile jako ružne za gledati, a zasigurno stresne za studente i njihove roditelje, međutim imali smo određenu dozu razumijevanja, s obzirom da su se vlasti tek suočile sa problemom pandemije”, ukazali su iz SPUS-a.

Smatraju da je, kako su saopćili, nedopustivo i nelogično kada se to desilo drugi put jer su ocijenili da Kanton Sarajevo ima veliki broj objekata koji bi mogli biti iskorišteni u te namjene.

“Ono što je dobro u cijeloj ovoj priči, jeste da od posljednjeg izuzimanja domova, nikada nije formiran izolatorij niti je smješten nijedan pacijent”, dodali su.

Kantonalnoj vlasti su uputili zahtjev i postavili pitanje koje se odnosi na njihov smještaj.

“Stoga tražimo od Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo da hitno vrate domove studentima, kako bi mogli useliti u svoje sobe, s obzirom da akademska godina ubrzo počinje. Na kraju još jednom postavljamo pitanje Premijeru, Ministarstvu obrazovanja i Ministarstvu finansija šta je sa povratom sredstava našim kolegama koji su platili smještaj, a isti nisu bili u prilici koristiti”, saopćeno je iz SPUS-a.

Klix.ba