Spektakularna karavana na vodi / 49. Una regata srušila je rekorde u turizmu

Ploveći kroz tri krajiška grada Bihać, Cazin i Bosansku Krupu, Una regata je postala prepoznatljivi simbol ljeta u Bosanskoj krajini, a Nacionalni park je brend cijele BiH

Spektakularna karavana na vodi, 49. internacionalna turistička Una regata privodi se kraju nakon trodnevnog riječnog putovanja dužeg od 80 kilometara, sa dva noćenja u kampovima i tri etape na koje su se učesnici mogli neovisno uključiti.

U petak, u predvečerje, regata je uplovila u Bihać. Oko devetsto učesnika na oko stotinu plovila, najviše domaćih državljana, susjeda iz regiona i turista iz zemalja EU, uživalo je u nezaboravnim čarima rijeke Une.

image

Skokovi sa mosta u Bihaću

SKOKOVI I SVIRKA

Uplovljavanje regate u sami grad pratili su tradicionalni skokovi sa gradskog mosta i takmičenje u odskočnim letovima sa zračnog jastuka. Tradicionalni 24. skokovi sa gradskog mosta održani su u organizaciji Gradskog sportskog saveza Bihać, a uručene su novčane nagrade za tri najbolje bihaćke laste.

U Bosanskoj Krupi su, pored regate i tradicionalnih skokova na Ćevanušama, održani smotra folklora, prijateljske fudbalske utakmice i druženje veterana 511. slavne

Na Gradskoj otoci u Bihaću potom je održan rock koncert izvođača Đorđa Davida i Death saw, a u svirci su učestvovali i specijalni gosti Ivana Peters, Slavica Angelova, Aleksandar Josifovski i Dženan Džengiz Rakić.

– Una regata i Nacionalni park Una kroz 12 godina operativnog rada definitivno su postali brend ne samo Krajine već i BiH, te imamo sve više ljubitelja prirode koji nam dolaze da se lijepo provedu. Ove godine imamo povećanje broja dolazaka turista u odnosu na prošlu godinu za devedeset posto. Za sedam nepunih mjeseci ostvarili smo sedamdeset hiljada dolazaka, tako da do kraja sezone očekujemo rekordne godišnje rezultate za Nacionalni park Una, kazao je direktor NP-a Una Amarildo Mulić, organizator regate.

image

Regata je okupila više od 900 učesnika

Naravno, Una regata je mnogo starija od Nacionalnog parka, ali se slobodno može reći da je sama manifestacija bila njegova preteča, ideja koja se razvijala, koja se razvija i donosi dobre rezultate.

DIJASPORA ULAŽE

– Nacionalni park Una budi i mnoge poduzetničke interese. Moram sa zadovoljstvom istaći da imamo kvalitetnu našu dijasporu, u kojoj ima i mnogo onih koji su odlučili da se vrate u našu BiH, u Krajinu, pa i u samu zonu NP-a Una. Imamo poduzetnike iz Švicarske i Njemačke koji ulažu u turističko-ugostiteljski sektor i nadam se da će njih slijediti i novi slični primjeri. Prosperitet ovog dijela Bosne i Hercegovine svima nam je u prvom planu, poručio je Mulić na 49. internacionalnoj Unskoj regati.

image

Malo adrenalina na prelijepoj rijeci

 Malo adrenalina na prelijepoj rijeci

Organizatori su odlučili da posljednja etapa bude besplatna za sve učesnike.

Tradicionalni završetak regate je nakon treće etape koja je plovila u subotu od Bihaća do Bosanske Krupe, gdje je održana svečanost zatvaranja ovogodišnje regate na malim adama ili zelenim otocima.

image

OSLOBOĐENJE
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print