Španci koji se protive nezavisnosti Katalonije najavili demonstracije širom zemlje

0
47

U Španiji su najavljena okupljanja protivnika nezavisnosti Katalonije, koja će biti odgovor na prošlosedmični referendum. Demonstracije su planirane u Madridu i drugim gradovima, dok druga strana također poziva na demonstracije u Barceloni, javlja BBC.

Predstavnik španske vlade u Kataloniji, Enric Millo, izvinio se onima koji su povrijeđeni tokom napora policije da zaustavi referendum. Ipak, on je optužio katalonsku vladu za ilegalno glasanje.

U prvom izvinjenju španske vlade zbog nasilja tokom referenduma Millo je rekao da se “izvinjava u ime policajaca koji su morali intervenisati”.

Stotine ljudi je povrijeđeno dok je policija pokušavala provesti odluku španskog suda o zabrani referenduma. Policijski službenici su pokušali zaplijeniti glasačke kutije i rastjerati glasače. Osim civila, povrijeđena su i 33 policajca.

Katalonski zvaničnik Raul Romeva je reao da će katalonska vlada nastaviti debatu o nezavisnosti u parlamentu. Katalonski predsjednik Carles Puigdemont će se parlametnu obratitiu utorak u 18:00 sati. Ipak, španski Ustavni sud je ranije otkazao sjednicu katalonskog parlamenta koja je bila zakazana za ponedjeljak.

Spekuliše se da će parlament jednostrano proglasiti nezavisnost Katalonije na sljedećoj sjednici. Konačni rezultati referenduma pokazuju da 90 posto glasača podržava nezavisnost. Izlaznost na referendum je bila 43 posto.

Bilo je i tvrdnji o neregularnosti referenduma, a mnoge glasačke kutije je zaplijenila španska policija.