Šokantne fotografije iz Donjeg Vakufa, dešava se kulturocid

0
4648

Kulturocid… ekocid…. zatiranje bosanske državnosti. Nema pravo niko, bez obzira bilo to u dvorištu srpske pravoslavne crkve, ovako ponižavati spomenike stare 500 godina. Kako niko ne reaguje? Ovo je zločin. Ovo je potiranje bosanske istorije. Kako niko ne reaguje? Zar mora uvijek pojedinac ukazivati? – piše portal bugojno – danas.info.

Od saradnika Senada Jusića Čupe navedeni portal dobio je  šokantne fotografije o devastiranoj nekropoli kod Donjeg Vakufa.

Crkva u čijoj blizini su stećci se obnavlja, i treba da se obnovi, ali to ne daje nikom za pravo da uništava kulturno-istorijsko nasljeđe BiH. Ovo je kulturocid.

Pitanje je kako ne reaguje niko od nadležnih, zar stalno portali i građani moraju prvi reagovati?

Stećci su zgrnuti bagerom kao smeće na deponiji, na jednom od njih vidljiv je isklesan ljiljan.

Pitali su profesora Čepala o stećcima koji  je kazao: “Nekropola Trebanovac Šatare nalazi se uz magistralni put Oborci Travnik na pravoslavnom greblju gdje je sagrađena pravoslavna crkva 1987.Nekropola ima 27. Stećaka obliku ploča i sanduka. Okrenuti su istok zapad. O ovoj nekropoli sa pisao u knjizi Kulturno historijski spomenici općine Donji Vakuf i u knjizi Nekropola stećaka u Skopljskoj dolini.