SNSD, HDZ i “Trojka” i u Domu naroda Parlamenta BiH usvojili “evropske zakone”

Usvojeni Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, izmjene i dopune Zakona o strancima, izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljdsuka prava i Zakon o slobodi pristupa informacijama, koji su prošli proceduru usvajanja u Zastupničkom domu.

Također, usvojene su i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, ali u prvom čitanju i o njima će se Dom naroda, po najavi, konačno izjasniti 6. septembra.

Šefik Džaferović (SD), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, je najavio ulaganje amndmana na ovaj zakon.

Ovih pet zakonskih rješenja usvojeni su uglavnom glasovima delegata vladajućih stranaka, odnosno HDZ-a, SNSD-a, NiP-a kao dijela “Trojke”.

Ranije su i iz Transparency internationala BiH istakli da izmjene i dopune Zakona o VSTV-u i dalje nisu suštinski riješile pitanje potencijalnog skrivanja imovine nosilaca pravosudnih funkcija, dok je Zakon o slobodi pristupa informacijama u nekim segmentima lošiji od postojećeg i dodatno će omogućiti institucijama da od javnosti kriju informacije od javnog interesa.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print