Snijeg stvara probleme malinarima i u Donjem Vakufu

0
46

Snijeg koji je počeo padati tokom jučerašnjeg dana, te niske temperature koje su predhodile istom, zadaju probleme poljoprivrednim proizvođačima, naročito uzgajivačima jagodičastog voća. Ovoga jutra u saradnji sa uposlenim Zemljoradničke zadruge “AT” Donji Vakuf, bili smo na terenu, da vidimo stvarno stanje kada su u pitanju malinjaci. Naime, evidentno je da su malinjaci ugroženiji na višim nadmorskim visinama, gdje smo zabilježili i veću količinu sniježnog pokrivača. Nešto iza 9,00 sati posjetili smo naselje Oborci, malinara Bećira Bulaju, koji se malinarstvom bavi nekoliko godina. Na lokalitetu u Obrcima gdje se nalaze zasadi malina, evidentna je veća količina snijega na stabljikama, koje su već počele da se “bude”. Međutim, prema informacijama našeg sagvornika, Bećira Bulaje, snijeg se većim dijelom zadržao na stabljikama, tako da prilikom otresanja snijega sa istih, dolazi i do oštećenja listova, tako da se ovom dijelu posla mora oprezno pristupiti.

Također, članovi ZZ “AT” Donji Vakuf u stalnim su kontaktima sa malinarima i pružaju im uputstva kako pravilno biljku maline ili drugog jagodičastog voća, u ovim situacija tretirati. Na sreću u nižim područijima manje su količine snijega tako da se isti ne zadržava na malinama. Poseban problem zabilježen je kod malinara Vejsila Smajića u Starom selu, kojeg smo kontaktirali putem telefona. Naime, prema njegovim riječima na lokalitetu Starog sela ima snijega do 20 cm, i od sinoć dežura u svome malinjaku kojeg nastoji zaštititi od novih padavina snijega.

IZ ZZ “AT” Donji Vakuf, prate situaciju na cijelom području naše općone ,a dodatno i zbog najavljenih sniježnih padavina koje bi trebale trajati do kraja sedmice. Prema riječima Mirzeta Čepala, uposlenika Zadruge, situacija nije toliko alarmantna, ali stvarno stanje tek će se znati nakon prestanka padavina i stabilizacije vremena. Treba napomenuti da je određeni broj malinjaka i pored ovog snijega oštećen zbog promrzavanja biljke, tokom protekle zime sa dugotrajnim niskim temperaturama.

 

 

Posljednja uputstva iz ZZ “AT” Donji Vakuf su da zbog velike kolicine padavina, obavezno bez obzira na sortu maline potrebno je uraditi prokopavanje kanala i popravku drenaže kako bi se visak vode izveo van malinjaka. Kada je u pitanju snijeg koji znatno može polomiti rodne grane uraditi čišcenje sa rodnih grana, ručno otresanjem ili podvezivanjem špage ispod rodnih grana kako bi se grane naslonile i ublazilo lomljenje. Rodne grane koje su  slomljene ne treba ukloniti jer ce dobar dio njih se nastaviti razvijati i plodonositi. Nakon stabilizacije vremenskih prilika odmah odraditi i prskanja sa sinergonom , aminoflexsom ili nekom drugom aminokiselinom koja ublažava stresne situacije i pomaze biljci da sto bolje podnese ove šokove. Za sve ostale informacije obratit se u prostorije Zemljoradničke zadruge “AT” Donji Vakuf