Snijeg blokirao veći dio istočnog Balkana: Hiljade ostale bez struje, automobili zaglavljeni na cestama

Snažno nevrijeme praćeno vjetrom, niskim temperaturama i snježnim padavinama, pogodilo je tokom nedjelje veće dijelove Rumunije, Bugarske, istočne dijelove Srbije, ali i nešto širu regiju, tačnije područje Moldavije.

Prema pisanju rumunskih medija, snijeg je pao u glavnom gradu Bukureštu, ali i u regiji Tulcea koja se nalazi na granici sa Ukrajinom. U Bukureštu je tokom nedjelje oštećeno devet automobila, dok je 11 stabala palo.

Kada se govori o regiji Tulcea, naročito je teška situacija bila na nekoliko magistralnih puteva gdje su brojni automobili ostali zaglavljeni na cestama.

“Prema podacima Inspektorata za vanredne situacije, prijavljeno je da je na cesti ostalo zaglavljeno 15 vozila sa oko 32 osobe. Do kraja dana, prijavljeno je 78 vozila sa oko 63 osobe. Spasioci su izveli misije za osobe koje su zaglavljene u tom dijelu. U regiji Tulcea bez struje je ostalo 47.119 domaćinstava u 53 naselja”, piše Digi24.

Također, spasioci su morali spašavati i turiste i planinare u masivu Marang.

“Govorimo o organiziranoj grupi. Čini se da je i broj instruktora koji su bili sa ovom grupom vrlo mali, nesrazmjeran velikom broju turista. Za nas je žalosno što su ljudi prilazili ovoj ruti u uslovima gdje je najavljeno nevrijeme. Već imamo sloj snijega od 15 centimetara, pada dva ili tri dana. Dakle, nije bilo uslova za planinarenje”, pojasnili su iz spasilačke službe Rumunije.

Planinari i turisti ostali zaglavljeni na planini u Rumuniji
klix.ba
00:02
/
01:02

Slična situacija bila je i u Bugarskoj gdje je snijeg pogodio jugozapadne dijelove države.

“Žuto upozorenje ostaje na snazi za pet područja zemlje, to su Sofija, Pernik, Ćustendil i Blagoevgrad”, navodi se.

Također, osam autobusa sa 500 putnika bilo je blokirano cijelu noć na dijelu ceste koji povezuje Bugarsku i Rumuniju.

“Snježne oluje blokirale su saobraćaj u sjeveroistočnoj Bugarskoj. Više od 1.000 naselja ostalo je bez struje”, pišu Vesti.

Slične vremenske prilike očekuju se i u narednim danima, a meteorolozi su najavili stabilizaciju vremena tek od kraj sedmice.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print