Smanjite holesterol koristeći ovu hranu i piće

0
50

Poznato je da zdravom prehranom možete smanjiti nivo holesterola u krvi, a evo i nekoliko vrsta  hrane i pića koje vam mogu pomoći u tome.

Crveno vino ima važan efekat na nivo holesterola. Dvije čaše crvenog vina sedmično će značajno doprinijeti u njegovom smanjenju.


Losos i masne ribe se  preporučuju u ishrani. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama i pravo je čudo prirode kada je u pitanju njegov efekt na zdravlje. Jedenjem lososa se sprečavaju infarkt, moždani udar i visok nivo holesterola. Korisno je jesti sardine i haringe, jer se time povećava nivo dobrog holesterola za 4 posto.


Orasi sadrže mono-nezasićene kiseline i odličan su izvor potrebnih zdravih masti. Orasi su prirodni i nisu hemijski obrađeni, tako da su i zbog toga zdrava i hranjiva opcija u ishrani.


Grah je odličan za zdravlje srca. Pola šolje graha dodanog u ishranu pomaže u smanjenju nivoa holesterola za 8 posto. Ta količina graha predstavlja i zadovoljavanje jedne trećine dnevno potrebne količine vlakana.

 

Čaj sadrži antioksidanse i manje količine kofeina u odnosu na kafu. Jedna šolja kafe sadrži oko 135 mg kofeina, dok na istu količinu sadrži 30 do 40 mg. Čaj štiti kosti i smanjuje nivo LDL holesterola.


Čokolada, posebno crna, bogata je antioksidansima i ima svojstva koja smanjuju holesterol. Također, čokolada sprečava oštećenja krvnih sudova, smanjuje i opasnost od ciroze i pucanja krvnih sudova u jetri. Eksperti preporučuju 100 grama čokolade dvnevno. Na taj način se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 21 posto.


Špinat sadrži sastojke koji smanjuju rizik od razvoja bolesti srca, raka i osteoporoze. Količina od tek pola šolje špinata je dobra prevencija infarkta.


Maslinovo ulje ima mnogo korisnih svojstava. Sadrži mono-nezasićene masne kiseline koje smanjuju nivo lošeg holesterola i triglicerida, a da pri tome ne smanjuju nivo dobrog holesterola.