Slušanje muzike pomaže pacijentima da se oporave od moždanog udara

0
30

Slušanje muzike pomaže pacijentima koji su imali moždani udar da se oporave jer potiču mozak i podižu raspoloženje, pokazuje najnovije britansko istraživanje.

U prvoj takvoj studiji istraživači su procijenili na koji način je muzička terapija poboljšala život oboljelih od moždanog udara u Cambridgeu, prenosi Daily Mail.

Moždani udar je vodeći uzrok invaliditeta u Velikoj Britaniji, a on uzrokuje probleme s motoričkim sposobnostima.

Studija je otkrila da sviranje klavijatura, bubnjeva i udaraljki, kao i upotreba iPada, podiže raspoloženje pacijenata i pomaže im da se koncentrišu. Terapije su između ostalog pomogle u rehabilitaciji ruku, a poboljšale su i spretnost prstiju. Ponavljanje je bilo ključno za pomoć u oporavku.

Istraživanje je vodio doktor Alex Street sa Univerziteta Anglia Ruskin, a provedeno je na pacijentima u bolnici Addenbrooke u Cambridgeu.

Posljedice moždanog udara su govorni i jezični problemi, a oboljeli se bore s pamćenjem, vidno-percepcijskom vještinom, ali i promjenama ličnosti. Također pacijenti mogu imati izljeve bijesa, anksioznosti ili depresije.

Ukupno je 177 pacijenata učestvovalo u 675 terapija tokom dvije godine, prema nalazima objavljenim u časopisu “Topics in Stroke Rehabilitation”.

Muzička terapija se u prosjeku pokazala kao korisna ili vrlo korisna za 139 pacijenata. Od 52 pacijenta koji su ispunili upitnike raspoloženja nakon te terapije, došlo je do smanjenja depresivnih epizoda. Također, govorni i jezični terapeuti primijetili su pozitivan utjecaj na angažman pacijenata.

“Pacijenti sviraju muziku s muzičkim terapeutom, a od vježbi dobijaju nep

IZVOR: klix.ba