Potrebni sastojci: maslac, za namašćivanje, 250 g makarona, jedna glavica nasjeckanog luka, tri komada pilećih prsa, bez kože i kostiju izrezanih na trakice, jedna kašika mljevene paprike, dvije kašike maslinovog ulja, so i svježe mljeveni crni biber.
Umak: 50 g maslaca, 50 g brašna, 750 ml vrućeg mlijeka, jedna kašičica senfa, 100 g krupnije naribanog parmezana, dva paradajza bez sjemenki izrezana na kockice.
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu na 220 stepeni Celzijusa. Namastite maslacem plitku vatrostalnu posudu.
Skuhajte tjesteninu zajedno s lukom u posoljenoj vodi, prema uputama s pakiranja. Ocijedite je, prelijte hladnom vodom i ostavite u cjedilu.
Pileće trakice stavite u vrećicu za zamrzavanje, dodajte mljevenu papriku, malo soli i bibera, zatvorite vrećicu, pa je dobro protresite da se piletina obloži začinima.
Zagrijte jednu kašiku ulja u većoj tavi pa prepržite piletinu na jakoj vatri oko dvije minute dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Možda ćete trebati ponoviti postupak ako ne stane sve odjednom.
Prebacite prženu piletinu na pladanj i ostavite sa strane.
Za umak, otopite maslac u velikoj tavi, dodajte brašno pa sve promiješajte da nastane zaprška. Kuhajte je oko minutu pa postepeno dodajite vruće mlijeko uz miješanje na jakoj vatri, dok se umak ne zgusne i postane gladak. Ostavite da kuha još četiri minute, a potom umiješajte senf i pola količine parmezana, začinite solju i biberom.
Dodajte tjesteninu i luk u umak u tavi i sve promiješajte.
Kašikom izvadite pola mješavine u posudu za pečenje, složite pileće trakice preko toga pa prekrijte ostatkom tjestenine i umaka.
Preko jela stavite kockice paradajza, pa pospite preostalim parmezanom.
Jelo pecite u rerni oko 20 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Poslužite prohlađeno uz zelenu salatu.
Izvor: Faktor