Slovenski infektolog: Mjere u Evropi spasile 60 hiljada života

0
30

Socijalna distanca uz istodobno povećanje kapaciteta bolnica za teže oboljele je trenutno jedini način borbe protiv korona virusa, rekao je u subotu slovenski infektolog Andrej Trampuž, uz ocjenu da je u Evropi spašeno 60 hiljada života zbog mjera prevencije širenja virusa koje su već poduzete.

Trampuž je u razgovoru za ljubljansko “Delo” također rekao da se učinkovito cjepivo može očekivati tek krajem ove ili početkom iduće godine. “Ne može se cijelu Evropu staviti u karantenu, ali treba smanjiti prijenos virusa s čovjeka na čovjeka, a restrikcije ćemo morati zaoštravati sve dok ne zaustavimo širenje virusa”, kazao je slovenski liječnik koji vodi infekcijski odjel prestižne berlinske bolnice Charité.

Prema njegovim su riječima ove sedmice prvi znakovi usporavanja epidemije Covida-19 primjetni u Italiji, jednom od žarišta u Evropi.

“To nam daje nadu da ćemo u nekoliko sedmica dostići vrhunac epidemije”, kazao je, dodavši kako će pandemiju u svijetu zaustaviti tek primjena učinkovitog cjepiva, što se može očekivati krajem ove ili početkom iduće godine.

Ovo što svijet sada doživljava s Covidom-19 po njegovim je riječima mnogo gore od epidemije SARS-a s kojom se susreo kao liječnik kad je prije 15-ak godina radio u Švicarskoj.

“Ovo je za nas najveći izazov nakon Drugog svjetskog rata, virus sars-cov-2 se izvanredno brzo širi, izuzetno je zarazan”, kazao je dodavši kako postoje procjene da bi se bez restrikcija kao što je održavanje socijalne distance zarazilo 70 do 80 posto stanovništva u svijetu.

“Prema izračunu Imperial Collegea iz Londona sadašnjim su mjerama protiv širenja virusa do 31. marta u Evropi spriječilo 60.000 smrtnih slučajeva od Covida-19”, dodao je, ali upozorio da će u Evropi ipak deset posto inficiranih trebati hospitalizaciju, te da trend rasta hospitalizacija ukazuje na to da je mjere protiv širenja virusa potrebno dodatno zaoštriti.

izvor: N1