Slovenija: Radnicima “na čekanju” 80 odsto prosječne plate

0
24

Slovenački poslodavci, koji će zbog epidemije korona virusa zaposlene upućivati kući “na čekanje”, moraće da im isplaćuju naknadu od 80 odsto prosječne plate u posljednja tri mjeseca, a 40 odsto te svote obezbijediće država, predložila je danas slovenačka vlada.

Takvo interventno rješenje, predloženo zbog negativnih učinaka epidemije korona virusa na privredu, prihvatio je danas parlamentarni odbor za rad i to bez ijednog glasa protiv, a poslanici će ga potvrditi krajem sedmice u paketu pomoći za privredu, prenijela je Hina.

Radnik će na takvom čekanju moći da bude najviše tri mjeseca, a poslodavci pravo na subvencioniranje države iz tog naslova mogu ostvariti samo jednom za tri mjeseca zaredom.

Na pomoć države ne mogu računati oni poslodavci koji su poreski dužnici ili su u insolventnom postupku.

Na naknadu 80 posto prosječne plate dok su kod kuće imaju pravo i oni radnici koji moraju u izolaciju jer im je određen karantin, ali u njihovom slučaju taj trošak pokriva država.

Takve olakšice priznaće se poslodavcima koji zbog pada narudžbina i proizvodnje moraju poslati na čekanje trećinu zaposlenih ili više, ali i malim i mikropoduzećima sa jednim ili nekoliko zaposlenih.

Riječ je o približno 110.000 preduzeća koja djeluju po načelu “samozapošljavanja”, a kakvih je mnogo u kulturi, novinarstvu, uslužnim i drugim delatnostima.