Slijedi poplava mlijeka iz EU!

0
58

Evropska unija (EU) od 1. aprila ukida proizvodne kvote za mlijeko, tako da će sve zemlje moći da proizvode mlijeka koliko žele, što će za posljedicu imati stvaranje velikih viškova, koji će se sigurno “preliti” i u BiH.

Naime, EU će prvi put u posljednjih 30 godina u potpunosti liberalizovati tržište mlijeka, iako su se od 2009. do 2013. godine kvote mlijeka povećale za jedan odsto kako bi sektor mljekarstva mogao da zadovolji rastuću potražnju. Tako je, na primjer, Irska navela da planira da poveća proizvodnju mlijeka za 50 odsto do 2020. godine, iako je mali proizvođač u odnosu na Njemačku i Francusku, vodeće zemlje u toj poljoprivrednoj oblasti. Sa druge strane, Njemačka je najavila povećanje od jedan do tri odsto na godišnjem nivou do 2020. godine, dok Francuska, kao drugi proizvođač mlijeka u EU, još osjeća ekonomske posljedice krize iz 2009. godine, zbog čega je morala da snizi cijenu mlijeka za oko 30 odsto. Ovakve najave koje dolaze iz Brisela uznemirile su domaće mljekare, koji strahuju od još većeg uvoza mlijeka u BiH, koje i ovako guši domaću proizvodnju, te traže da država stane u njihovu zaštitu. Tome će svakako doprinijeti i sankcije Rusije prema zemljama EU, tako da će se zemlje poput BiH suočiti sa još većim pritiskom uvoznog mlijeka na sopstvenom tržištu. Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, rekao je da se domaća mljekarska proizvodnja nalazi u veoma teškoj situaciji i da je stanje kritično. “Zbog ruskih sankcija prema EU, višak visoko subvencionisanog mlijeka iz EU preusmjeren je u BiH i u zemlje kao što je BiH, a sada još treba da očekujemo i dodatne količine, dok mi istovremeno smanjujemo ovdje otkup mlijeka i snižavamo cijene”, rekao je Usorac. Sve to, kako je istakao, govori da će BiH, ako ništa ne uradimo po tom pitanju, preplaviti mlijeko iz EU i da ćemo mi zbog toga samo moći zatvoriti svoju proizvodnju u BiH. U prilog tome rekao je da je u RS prije pet godina bilo oko 12.000 proizvođača mlijeka, a da ih je sada oko 6.500.

 “Godinama unazad apelujemo da se mora najozbiljnije pristupiti zaštiti domaćih proizvoda i tržišta, jer ukoliko to ne uradimo, svi napori Ministarstva i samih poljoprivrednika da unaprijede proizvodnju i da se razviju biće uzaludni”, kazao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS .

/nezavisne novine/