Često se može čuti savjet kako je prilikom kuhanja tjestenine u vodu dobro dodati malo ulja kako se tjestenina ne bi slijepila. Gotovo jednako često možemo čuti i da se to ne bi trebalo činiti. I šta da se radi – treba li dodati malo ulja u vodu za tjesteninu ili ne i što će nam se dogoditi ako donesemo pogrešan izbor..?
Dilemu je riješila i odgovor na zadnje pitanje dala slavna kuharica Lidija Bastianich poručivši svima koje ovo pitanje muči: “Nemojte – ponavljam, nemojte – dodavati ulje u vodu za kuhanje tjestenine! To je naredba!”.
Ali zašto, kuharice Bastianich? Prvo i osnovno, objasnila je, ulje i voda se ne miješaju i premda će ulje u početku možda obložiti pojedinačne komade tjestenine, za vrijeme kuhanja će se od njih odvojiti. No prije nego do toga dođe, počinit će štetu: onemogućit će višku škroba s površine tjestenine da se oslobodi te će tako učiniti tjesteninu ljepljivom.
Drugo, dodavanje ulja u vodu za tjesteninu može spriječiti umak da se lijepo pomiješa sa tjesteninom. Treće, kada ocijedite tjesteninu, ulje će se isprati, a sa sobom će povući sav škrob što može rezultirati bljutavom tjesteninom koja također slabo drži umak.
Zaključak je jednostavan: sve što vam treba za skuhati tjesteninu je dovoljno veliki lonac kipuće, posoljene vode u kojem će se ona ravnomjerno skuhati bez lijepljenja. Jednostavno povremeno miješanje tjestenine dok se kuha sve je što vam treba da biste bili sigurni da neće biti zalijepljenih komadića, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba