Slastica za tople dane: Napravite sami ukusni sladoled od čokolade

Temperature su u našoj zemlji izrazito visoke. Rashladite se ukusnim sladoledom, a mi vam predlažemo da napravite sami čokoladni sladoled.

Postupak pravljenja sladoleda je izuzetno lagan, a potrebno je da krem ostane u zamrzivaču barem šest sati.

Potrebni sastojci:

  • 200 ml slatkog vrhnja,
  • jedna šolja mlijeka,
  • jedna kesica vanilin šećera,
  • prstohvat soli,
  • četiri kašike šećera,
  • 100 grama čokolade

Način pripreme:

Prvo zagrite mlijeko, dodajte mu dvije kašičice šećera i prstohvat soli i dodajte čokoladu u vrelo mlijeko. Lagano miješajte dok se čokolada ne istopi.

Potom dobro umutite slatko vrhnje i dodajte pola kesice vanilin šećera.

Zatim čokoladu, prethodno rastopljenu u mlijeku, dodajte u smjesu i nastavite da mutite mikserom još nekoliko minuta kako biste dobili čvrstu, gustu smjesu. Kada krem postane čvrst, sipajte ga u posudu. Sačekajte da se sasvim ohladi, stavite sladoled u zamrzivač i ostavite ga da se stegne, bar šest sati.

Izvor: Klix.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print