12.6 C
Donji Vakuf
Nedjelja, Maj 26, 2024
Naslovnica Istaknute vijesti Slapovi Kozice kod Fojnice “šalju pjesmu” avanturistima koji ih posjete

Slapovi Kozice kod Fojnice “šalju pjesmu” avanturistima koji ih posjete

0
82

Najbolje iskorišteno slobodno vrijeme je ono vrijeme koje čovjek iskoristi u prirodi. Ima ta neka tajna veza između prirodnih ruda, biljaka i životinja.

Naprosto, u toj tajnoj vezi čovjek se opusti i potpuno svjesno doživi sve ono što njegova čula primaju.

Jedno od mjesta koja trebaju biti većim slovima upisana u turističke mape su slapovi Kozice. Nalaze se na 10 kilometara od Fojnice i spadaju pored Prokoškog jezera, u prirodne ljepote ovog grada. Mjesto gdje se diše punim plućima, dok voda po cijeli dan teče, a uvijek je ista, ali ipak nova. Slapovi su uzbudljivi i njihova igra daje osjećaj potpunog mira, a pejzaž koji okružuje je pravi melem za dušu. Naporosto, imaju moć da pjevaju duge pjesme pune hrabrosti i ludosti.

Prvi susret sa ovim slapovima je nevjerovatan. Kao da se nalaze u nekoj priči koju čitate. Obavijeni u hladu stoljetnih šuma, niz strme litice stijena, obrušavaju se u kristalno čistu vodu tri manja i dva veća slapa visine oko 20 metara. Pjesma koju šalju slapovi narušava mir u kojem su svi avanturisti očarani ljepotom ovog ambijenta, navodi Udruženje za promociju kulture, turizma i tradicije Bosne i Hercegovine “Mapa kulture”.