Sladić prognozirao kakvo ljeto nas očekuje i kakvo vrijeme će biti do kraja maja

Nedim Sladić, najpoznatiji meteorolog na školovanju u Velikoj Britaniji u Novom danu N1 televizije najavio je da će ovogodišnje ljeto biti iznad višegodišnjeg prosjeka, ali sa kraćim brojem vrelih dana.

Nakon kišnog perioda koje je uzrokovalo i poplave u Krajini, sunce je konačno obasjalo naša područja i njega, najavljuje Sladić, neće manjkati.

“Ova sedmica je puno povoljnija i čini se da će tako biti i u narednom periodu. S tim da možemo očekivati više sunca u sedmicama koje budu dolazile jer se naša zemlja nalazi pod poljem povišenog zračnog pritiska (..) Sunca neće manjkati. E sada, subjektivno gledano nekima će to biti nedovoljno ali nama sunca neće nedostajati u prognozama”, rekao je Sladić.

Kiše, kratkotrajnih pljuskova ove sedmice biće u četvrtak i petak, ističe Sladić.

“Najveća vjerovatnoća za pljuskove će biti u planskim područjima, ali možemo govoriti o temperaturama koje su primjerenije za maj i da su u zadnja dva dana biče iznad višegodišnjeg prosjeka”, naveo je Sladić.

N1

Kupanje u moru

Prvi duži sunčani dani ovog proljeća, mnogima je signal da krenu put mora. Trenutna temperatura mora, objasnio je Sladić, odgovara i temoperaturi zraka odnosno nema prevelike razlike u odnosu kada je napolju 30 i više stepeni i kada se tijelo treba prilagoditi na 10-15 stepeni manju temeperaturu mora.

“19, 20 stepeni su temperature. Prema svim informacijama kojima raspolažem temperatura mora se sada kreće od 19 do 21 stepen što je primjereno za mjesec maj”, naveo je Sladić.

Ljeto 2023. godine

Nešto manje od mjesec dana je ostalo do kalendarskog ljeta, te nam je Sladić prezentirao najnovije podatke svih relevantnih meteoroloških službi o ljetu pred nama.

“Mi možemo govoriti da ovo ljeto u BiH bi trebalo biti još jedno toplije ljeto od višegodišnjeg prosjeka”, najavio je Sladić.

Prema njegovim riječima, na ovogodišnje ljeto utjecat će i vlaga.

“Ove godine ne bismo mogli očekivati da će toplotni valovi trajati po 10-15 dana kao što je to bio slučaj prethodnih godina upravo zbog te vlage u zemljištu. Znači toplotnih valova će biti, ali u kraćim obimima. Temperature zraka koje se približavaju granici 40 stepeni će biti rjeđa pojava”, objasnio je Sladić i dodao statistiku broja vrelih dana prošle godine i onoga što se predviđa ovog ljeta.

“Broj vrelih dana kada temperatura prelazi 30 stepeni stepeni varirao je od 40-60 u Bosni, a u Hercegovini je išao 80. Ove godine će biti manji i to za 10-15 dana manji”, rekao je Sladić.

Također, Sladić je poručio da građani moraju voditi i računa o UV zračenjima i pratiti preporuke struke.

Program N1 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print