Skupština SBK / Ogrmone štete od posljedica poplava na području SBK

0
169

 

Štete od poplava, koje su u februaru pogodile Srednjobosanski kanton, iznose oko šest miliona KM, navedeno je u Informaciji o štetama i preduzetim mjerama na njihovom otklanjanju. Za njihovo saniranje, Vlada SBK je do sada izdvojila oko pola miliona KM.

Direktor Uprave za civilnu zaštitu SBK-a Nikica Stipinović podsjetio je poslanike Skupštine SBK, koji su danas razmatrali ovu Informaciju, da su najveće štete nastale u opštinama Busovača, Travnik, Novi Travnik i Kiseljak, u kojima je proglašeno i stanje prirodne nesreće.

On je istakao da štete, koje su pretrpjeli stanovnici pogođenih područja, nikada ne mogu biti u potpunosti nadoknađene.

“Na svima nama je da ih umanjimo, kroz razne projekte, nabavke opreme… Međutim, svjedoci smo već godinama da nikada ljudima šteta nije bila nadoknađena ili je tek djelimično nadoknađena”, rekao je Stipinović.

Poslanici su, tokom rasprave, upozorili da se poplave godinama ponavljaju, a jedan od ključnih razloga je, kako su rekli, nedisciplinovan i nemaran odnos prema rijekama.

Istakli su da je malo toga urađeno na prevenciji, te stoga najveće posljedice trpe stanovnici pogođenih područja, koji su u konačnici prepušteni sami sebi.

Na sjednici je, između ostalog, zaključeno da su nužni sveobuhvatni projekti uređenja riječnih korita, te zaštita šume od nelegalne sječe i kontrola ilegalne izgradnje objekata.

Izvor: Fena/BHRT