Skupština SBK bez konkretnog zaključka o problemu MSŠ Travnik

0
60

Jučer je u Travniku održana II vanredna sjednica Skupštine SBK/KSB, na čijem dnevnom redu je bila samo jedna tačka, a to je rješavanje pitanja MSŠ Travnik.

„Klub zastupnika SDA u Skupštini SBK je uočio veliki problem i izrazio zabrinutost po pitanju statusa MSŠ „Travnik” Travnik u pogledu izvršenja po Zaključku Općinskog suda Travnik, te zbog toga i tražio vanrednu sjednicu Skupštine SBK po ovom pitanju jer je Kanton osnivač JU MSŠ „Travnik” Travnik“, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini SBK Elvedin Mušanović.

Samo osam dana pred izvršenje presude Općinskog suda u Travniku koju je potvrdio i Kantonalni sud u Novom Travniku, a kojom je Mješovitoj srednjoj školi “Travnik” naloženo da Vrhbosanskoj nadbiskupiji vrati dio zgrade koju koristi, jučerašnja sjednica nije rezultirala konkretnim zaključcima.

Nakon višesatnog zasjedanja, brojnih prijedloga i pauza od strane Kolegije Skupštine SBK predložen je zaključak u kojem Skupšina SBK daje podršku tmu za vođenje razgovora sa predstavnicima Vrhbosanske nadbiskupije i Vlade SBK, da na sastanku koji će se održati 08.08.2018. godine sa predstavnicima Vlade FBiH, Općine Travnik i Vrhbosanske nadbiskupije iznađu najpovoljnija rješenja za implementaciju presuda koje se odnose na povrat imovine Vrhbosanskoj nadbiskupiji te da riješe pitanje smještaja, odnosno izgradnje objekta MSŠ Travnik u Travniku.

Također, Kolegij je predložio i zaključak da tim za vođenje razgovora zadužen je da informiše Skupštinu SBK o postignutom dogovoru.

Zaključci su usaglašeni na sjednici Kolegija, nastali aktivnim učešćem svih članova (Tahir Lendo- premijer Vlade SBK, Senad Selimović-predsjednik kluba zastupnika SDP, Elvedin Mušanović-predsjednik kluba zastupnika SDA, Anto Bilić-predsjednik kluba zastupnika HDZ 1990, Marko Batinić- predsjednik kluba HDZ, HSS, Muharem Grabus –zamjenik predsjedavajućeg Skupštine SBK i Josip Kvasina-predsjedavajući Skupštine SBK).

Međutim, Klub Hrvata u Skupštini SBK nije prihvatio zaključke Kolegija u kojima su aktivno učestvovali Mirko Batinić , Josip Kvasina i Anto Bilić, a za predložene zaključke kolegija glasalo je samo osam zastupnika SDA, dok su suzdržani bili HDZ/HSS, HDZ 1990, SDP i Nikola Simić.

Klub Hrvata je predložio novi zaključak u kojem se traži da se zaduži Vlada SBK za rješavanje problema učenika MSŠ „Travnik“, nakon implementacije odluke, odnosno zaključka o izvršenju presude, a za zaključak su glasali zastupnici kluba Hrvata, dok su suzdržani bili SDA, SDP i Nikola Simić.

Ovaj zaključak je, kako se navodi neprihvatljiv klubu SDA jer presude sudova ne tretiraju samo Vladu SBK, već i Vladu FBiH i Općinu Travnik.

Vlada SBK ne može preuzet sav teret za ovaj dugogodišnji problem, kazao je danas premijer Vlade SBK, Tahir Lendo, te dodao da je trajno rješenje samo gradnja nove zgrade, te da ukupna izgradnja planiranog srednjoškolskog centra iznosi 16 miliona KM.

Također, zastupnici su naglasili da bi se ovaj ambiciozni projekat gradnje škole trebao finansijski prilagoditi, te smanjiti troškove, kako bi se zapravo ispoštovale osnovne potrebe, te da bi za to još nedostajalo oko 7, 5 miliona KM

Jučerašnjoj sjednici u dijelu kada se izjašnjavalo o zaključcima nisu prisustvovali zastupnici SBB i DF.

Sudbina učenika i profesora MSŠ Travnik bit će poznata u srijedu (08.08.2018.) na sastanku koji će se održati u zgradi Općine Travnik.

izvor: novum.ba